Turnéstart i Mellerup med teaterkoncerten ‘Budbringerens Fodtrin’.

ANETTE BONDE

Salmen ’Se nu stiger solen’ er en vigtig årsag til, at skuespilleren Ulla Vejby sammen med guitaristen Jesper Braae Madsen indleder turnéen ’Budbringerens Fodtrin’ i Mellerup Valgmenighedskirke. Det sker søndag 30. oktober, og koncerten arrangeres af Mellerup Valgmenighed og Mellerup Højskoleforening.

Valgmenighedspræst Karsen Erbs så i april en artikel i Kristeligt Dagblad med Ulla Vejby, som fortalte om sit nye teaterkoncertprojekt. Hun nævnte også sin begejstring for salmer og fremhævede ’Se, nu stiger solen af havets skød’. Teksten er skrevet af Jakob Knudsen, der i 1890 blev valgmenighedspræst i Mellerup.

»Derfor kontaktede vi hende straks for at høre, om hun ikke kunne tænke sig at have premiere på sit nye stykke i Jakob Knudsens gamle kirke i Mellerup. Det kunne hun. Heldigvis,« smiler Karsen Erbs.

Ulla Vejby er særligt kendt for sine roller i tv-serierne Badehotellet og Sygeplejeskolen.

Har altid elsket den salme

Ulla Vejby tøvede ikke længe, da hun blev kontaktet af Karsten Erbs.

»Som kunstner er det altid rart, når man møder opbakning til det, man i lang tid har syslet med på skrivebordet. Og da teksten er skrevet i Mellerup af Jakob Knudsen, syntes både Karsten og jeg, at det var oplagt, at det skulle være i jeres kirke, koncerten skulle have premiere.«

Hun tilføjer, at ’Se, nu stiger solen’ er en salme, som hun altid har elsket, og som hun har sunget, lige siden hun som lille pige gik til kirkekor.

»Teksten er så utrolig smuk. Alle de her billeder, som beskriver en sol, der står op, og det er beskrevet så stærkt, at jeg bliver bevæget, hver gang jeg synger den. Og så er melodien så kraftfuld, og som et godstog, man bare stiger på, og så fører den én med sig. Men helt personligt er det også en salme, jeg har brugt.«

Andre salmer, man vil kunne høre, er blandt andet ’Dejlig er jorden’, ’Her vil ties’, ’Til himlene rækker din miskundhed’, ’En rose så jeg skyde’ og ’Vi pløjed og vi såed’.

Dårlig til at lære tekster

Ulla Vejby fortæller, at hun som som privat person normalt lægger mest vægt på melodien.

»Jeg har altid været ekstremt dårlig til at lære tekster udenad og er sådan en, der synger lige det, der falder mig ind, når jeg har nynner en popmelodi.«

Hun tilføjer, at som skuespiller er teksten hele hendes indgang til en historie eller en scene.

»Så der er jeg nødt til at være meget mere opmærksom på teksten.«

’Budbringerens Fodtrin’ turnerer i november, og der arbejdes i øjeblikket med endnu en turne i februar og marts 2023. Ulla Vejby kan i øjeblikket ses på tv i Sygeplejeskolen sæson 5, og derudover laver hun revy på Hotel Pejsegården indtil 12. november.

»Og så skal jeg i gang med en ny sæson af Badehotellet til foråret.«