Thilde Pedersen er ikke i tvivl om, at hendes elskede Værum GF er i gode hænder. Derfor er hun glad for, at hun trygt kan give arbejdet videre til nye kræfter i ordentlig tid.

AF CECILIE BISGAARD

»Hvis aldrig man har prøvet at være frivillig, så skal man gøre det.«

Ordene kommer fra Thilde Pedersen, der i mandags trak sig fra Værum GFs bestyrelse efter at have været med i 34 år – 20 af dem endda som formand.

»Det giver så meget til en selv – først og fremmest giver det noget til det, som man er frivillig med – men når man finder det frivillige arbejde, som man har lyst til at gøre i, så er tilbagebetalingen så stor, at der ikke er ord for det. Man kommer ud sammen med mennesker, som man ellers ikke har en relation til. Man får et nyt netværk. Det giver så meget positivt livsindhold i ens rygsæk. Det gør kun ens livskvalitet bedre,« siger hun.

Holder gang i landsbyen

Det var egentlig lidt tilfældigt, at Thilde Pedersen og hendes mand endte i Værum. I midten af 70’erne solgte de to det hjem, som de boede i. De skulle derfor finde noget nyt, og i Værum stod et hus tomt. Derfor endte de med at flytte til den lille landsby sydvest for Randers i 1976.

Ægteparret blev en del af forsamlingshusets frivillige og i 1981 var de med til at starte Støtteforeningen for Værum GF op. I 1989 blev Thilde Pedersen valgt til bestyrelsen i Værum GF, og i 1995 blev hun formand. Det var hun i 20 år, inden hun gav stafetten videre. I de sidste seks år har hun været klubbens kasserer.

»Grunden til, at jeg har været frivillig, er, at det er en måde at holde lokalsamfundet sammen på. Hvis man vil holde gang i et lokalsamfund som vores, så skal man være aktiv – og så er det lige meget, om det er i VGF, forsamlingshuset eller menighedsrådet,« siger hun og fortsætter:

Thilde spiller selv krolf i Værum GF. De slutter altid af med kaffe i det opholdsrum i klubhuset i baggrunden, som hun var med til at bygge, da hun var formand. Foto: Cecilie Bisgaard

»Der er nogen, der siger ’I har ikke nogen skole, og I har ikke nogen købmand’, men ved du hvad? Det savner jeg ikke. Skolebussen har kørt vores børn trygt i skole hver morgen. Værum er et godt sted at være, og der sker meget for en by af den her størrelse. Det er vigtigt, at der er noget at deltage i. Det er det, der driver byen.«

»Værum er et smørhul og et dejligt sted at være. Det er vores opgave og udfordring at få det til at forblive et dejligt sted,« siger hun.

Smurte madder til arbejderne

Der er sket meget i de over tre årtier, hvor Thilde Pedersen har været en del af Værum GF. Alligevel skal hun ikke bruge mange øjeblikke på at tænke sig om, da hun bliver spurgt om, hvad det bedste ved at være en del af det frivillige arbejde har været.

»Det har uden tvivl været det, som også har været den største udfordring,« siger hun.

I 1998 var sportsklubben vokset ud af sit hidtidige klubhus. Det var derfor nødvendigt at lave en udbygning med et større opholdsrum, hvor der samtidig blev lavet et ekstra omklædningsrum og dommeromklædning. Projektet blev støttet af Langå Kommune, som Værum dengang var en del af, og al arbejdskraft blev leveret af frivillige hænder.

»Min fornemmeste opgave var at smøre franskbrødsmadder til de arbejdende. Jeg rørte ikke mursten og mørtel. Det var ikke mig, der byggede det op,« griner hun og fortsætter:

»Det var en rigtig god oplevelse. Der var så mange, der sagde, at det ville de gerne være en del af. Vi løftede virkelig i flok.«

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FAKTA: Frivillig i Værum

Ifølge Thilde Pedersen er der otte frivillige foreninger i Værum.

En gang om året samles alle foreningerne. Her fremlægger de deres planer for aktiviteter i det kommende år, så de i fællesskab kan planlægge årets gang, så der ikke arrangeres to ting på samme tid. Derefter bliver der sendt en kalender ud til byens borgere, så de kan få et overblik over, hvad der sker i Værum.

På samme møde finder foreningerne ud af, hvordan de på kryds og tværs kan hjælpe hinanden med at afvikle arrangementerne. Menighedsrådet hjælper blandt andet til, når der er julehygge i Værum GFs klubhus, og forsamlingshuset støtter op om sportsklubbens sommerfest.

Farvel til bestyrelsesarbejde

Når hun ser tilbage på de sidste 34 år, anerkender Thilde Pedersen, at der har været tidspunkter, hvor hun har haft lyst til at opgive det hele. Men det er langt fra den følelse, hun forlader Værum GF med.

»Når vi har afsluttet en fodboldafslutning klokken 5 om morgenen med en øl siddende på køkkenbordet – det er den følelse, jeg tænker tilbage på det hele med. Fornemmelsen af, at det hele tiden har været et godt sted at være en del af,« siger hun.

Derfor er hendes stop i bestyrelsen heller ikke ensbetydende med, at hun helt holder op som frivillig.

»Det er 100 procent et farvel til bestyrelsesarbejde. Når man er en del af en bestyrelse, så har man ansvaret for, at tingene kører. Nu vil jeg gerne hjælpe, hvor jeg kan – men uden ansvar. Hvis klubben ringer og siger, de skal bruge en i klubhuset på lørdag, så vil jeg hellere end gerne deltage,« siger den tidligere formand.

Forlader for at aflevere

I mandags var der generalforsamling i Værum GF. Det var her Thilde Pedersen valgte ikke at genopstille til bestyrelsen. Hun er ikke i tvivl om, at Værum GF altid har været et godt sted at være frivillig – og at det stadigvæk er det. Men hvorfor valgte hun så at trække stikket nu?

»Jeg har været frivillig i VGF næsten halvdelen af mit liv. Jeg elsker byen og klubben, og jeg vil gerne aflevere det, mens jeg husker det hele. Jeg forlader det for at aflevere det,« siger hun og fortsætter:

»Når jeg har været med i så mange år, så er der en masse ting, som jeg gør, fordi det er sådan, jeg plejer. Det vil jeg gerne give videre i ordentlig tid – mens jeg har energien til at aflevere det.«

Hun lægger heller ikke skjul på, at hendes beslutningen hænger sammen med, at hun i august mistede sin mand.

»Når jeg har været med i så mange år, så er der en masse ting, som jeg gør, fordi det er sådan, jeg plejer. Det vil jeg gerne give videre i ordentlig tid – mens jeg har energien til at aflevere det,« siger Thilde Pedersen. Foto: Cecilie Bisgaard

»Det fik mig til at tænke, at der ikke skulle nogen herop og rydde op i mit lille kontor, hvis der skulle ske noget. Det er bedre at give det hele videre til nye kræfter,« siger hun og fortæller, at der er mange frivillige i byen, og der på forhånd er nogen, der har meldt sig til at tage over som kasserer efter hende.

Lader bogen stå åben

Frivillighed har været en stor del af Thilde Pedersens liv. Alligevel tror hun ikke, at hun kommer til at savne bestyrelsesarbejdet fremover.

»Jeg tror, jeg er et sted lige nu, hvor der er sket noget på min egen matrikel, der har gjort, at nu må der gerne ske noget andet. Men jeg ved ikke hvad. Jeg har en ny situation privat og en ny situation, hvor jeg skipper mit bestyrelsesarbejde, og det har jeg det rigtig godt med. Nu skal jeg finde ud af, hvad der så skal ske. Jeg lader bogen stå åben, og så må vi se, hvad der kommer til at stå i den,« siger hun.

Hun er heller ikke i tvivl om, at klubben er i gode hænder. Det er med ro i maven, hun giver stafetten videre til nogen, der er lige så engagerede som hende selv.

På mandagens generalforsamling blev Thilde Pedersen hyldet for sit store, mangeårige arbejde for Værum GF. Det vidste hun dog ikke noget om på forhånd, da dette interview blev lavet.