Der er premiere på et nyt varslingssystem. Det er ikke godt for alle, oplyser flere foreninger.

AF JØRGEN ROSENGREN

Præcis klokken 12 sker det – for første gang. Det er ment som den årlige test af varslingssystemet – i år i en lidt anderledes udgave:

Alle vil til middag også modtage en alarm på mobiltelefonen.

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede. For nogle kan det ligefrem betyde en helt anden fare, end den, der ellers skulle advares mod.

Det skriver Danner, der blandt andet støtter kvinder, der har været udsat for vold.

På Twitter skriver foreningen, at nogle voldsudsatte har en ekstra – og hemmelig – telefon gemt i hjemmet – og den kan blive afsløret af varslingen, der altså kommer klokken 12.

»Det bedste er at få slukket for telefonen i tidsrummet, hvor sirenevarslet er. Så er man på den sikre side,« siger Niels-Jacob Ulstrup, der er leder på kvindekrisecentret i Aalborg, til TV 2 Nord.

Også foreningen ’Lev uden vold’ er gået ud med advarsler på de sociale medier.

Og herfra er opfordringen den samme: Sluk telefonen.

»Er mobilen på lydløs, ’forstyr ikke’ eller ’flight mode’, vil den stadig sende et varsel. Telefonen skal være helt slukket for ikke at få testadvarslen,« skriver Lev uden vold.

Børn og ældre

Også børn og ældre kan blive overrasket af telefonen, der pludselig vågner op til dåd:

»Det er klart, at børn er en gruppe, hvor det er rigtigt vigtigt, at forældrene har forklaret, hvad der kommer til at ske. På samme måde er det en god idé at tage en snak med ældre familiemedlemmer, der bor alene og måske ikke har hørt om det,« siger Laila reenberg, direktør i Beredskabsstyrelsen, til Ritzau.

Nyt system

Systemet kaldes S!RENEN, og det vil blandt andet fremadrettet kunne bruges til at sende en advarsel direkte til mobile enheder i et område, hvor der er fare på færde.

For eksempel i tilfælde af farlige brande, hvor beboere opfordres til at søge væk fra røgen, som det var tilfældet i Studstrup, da der opstod brand på varmeværket.

S!RENEN går automatisk ud til alle nyere mobiltelefoner, og du skal ikke selv gøre noget for at modtage advarslen. Således kan du heller ikke slå advarslerne fra. Lyden skulle være genkendelig og adskille sig fra almindelige SMS- og push-notifikationer.

»Vi tester varslingskanalerne for at sikre, at de virker, som de skal, og at folk er trygge ved dem. Det er første gang nogensinde, at vi tester S!RENEN. Vi bestræber os på at komme så bredt ud som muligt med information om testen, så vi ikke skaber unødig bekymring, når mobiltelefonerne begynder at larme,« siger direktør i Beredskabsstyrelsen, Laila Reenberg.

Testen af både det gamle og det nye varslingssystem sker 3. maj kl. 12, og du skal ikke foretage dig noget.

Men sker det ”i virkeligheden” er opfordringen, at du stopper, hvad du laver, læser meddelelsen og reagerer.

»Med S!RENEN får vi en ny kanal at varsle borgerne på i tilfælde af akutte situationer i et område, hvor vi har brug for borgernes opmærksomhed og handling. Det er et godt supplement til det nuværende varslingssystem, da myndighederne med S!RENEN kan nå ud med præcis varsling og handlingsanvisende budskaber til relevante borgere,« siger politiinspektør i Rigspolitiet Bo Samson.

Du kan læse meget mere om det nye system på sirenen.dk – blandt andet hvad der kan være årsagen, hvis du ikke modtager en advarsel den 3. maj.