Landart-projektet af kunstner Kirstine Roepstorff er en en-til-en-udgravning af Randers Biblioteks grundplan.

På det tidligere militære øvelsesterræn Nordre Fælled i Nordbyen tages der i disse år store skridt mod at gøre området mere kendt for borgere udenfor det nærliggende boligområde, så man kan tilbyde en bred vifte af oplevelser for alle.

Som en del af et større kunst- og kulturprojekt anlægges der nu innovativ landart af den internationalt anerkendte billedkunstner Kirstine Roepstorff. Det skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse.

25. april gik maskinerne i jorden til det, der bliver til Au Natura Bibliotek. En en-til-en-udgravning af Randers Biblioteks grundplan på 46,5 gange 46,5 meter.

Au Natura Bibliotek formgives som negative og positive flader, som man kan vandre rundt i. Den overskydende jord bliver blandt andet fyldt i kasser, der spejler søjlerne på det fysiske bibliotek. Pressefoto

»Hovedbiblioteket er i sig selv et videns- og kulturcenter, der i forvejen strækker sine arme ud blandt andet via bogbussen og lokalbibliotekerne, og nu også via landart i Nordbyen. Det, synes jeg, er helt fantastisk. Samtidig er projektet også et udtryk for et stærkt samarbejde, og det er virkelig spændende at følge i med, hvordan projektet skrider frem,« siger borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen (S), i pressemeddelelsen.

Platform i Nordbyen

Au Natura Bibliotek har til formål at give det centrale bibliotek en platform i Nordbyen, hvor der i perioder kan laves workshops, foredrag, højtlæsninger eller koncerter på lige fod med arrangementerne på biblioteket. Det bliver en kreativ legeplads, et vidensrum og et åbent kunstmuseum, der også kan indeholde andre kunstværker og midlertidige udstillinger.

Forlængelsen af Randers Bibliotek ud på Nordre Fælled skal forstærke kommunikationen med beboerne i Nordbyen, styrke medborgerskabet og opmuntre borgere både i og udenfor Randers til i højere grad at benytte sig af Nordre Fælled.

»Det er projekter som dette med kunst fra øverste hylde, der kan trække folk til området for at få en oplevelse, som de ikke kan få andre steder. Det er vi selvfølgelig meget stolte af, og vi glæder os over, at der er så meget interesse og udvikling i området,« siger chef for bystrategisk udvikling, Louise Hou Kragh.

I ét med naturen

Au Natura Bibliotek bliver indrettet med forskellige rum og funktioner, der formgives som negative og positive flader, som man kan vandre rundt i og på langs af. Den overskydende jord fra udgravningen bliver fyldt i kasser, der spejler søjlerne i det fysiske bibliotek. Resten anvendes til at bygge forhøjede bræmmer omkring udgravningen og et antal mindre bakker, hvorfra man kan betragte udgravningen lidt oppe fra.

Udgravningen og bakkerne tilsås med græs, så det med tiden vil komme til at falde naturligt ind på Nordre Fælled.

I centrum af udgravningen, i det område, der repræsenterer bibliotekets Atrium, bliver der placeret en lampe på en piedestal, der fungerer som signalværdi og lyskilde i forbindelse med arrangementer.

Kunstværket indvies 23. juni på sankthansaften, hvor Kirstine Roepstorff vil holde båltale på Nordre Fælled.

Au Natura Bibliotek er en en-til-en-udgravning af Randers Biblioteks grundplan. Det bliver en kreativ legeplads, et vidensrum og et åbent kunstmuseum, der skal give biblioteket en platform i Nordbyen. Pressefoto

sra