Kent H. Pedersen er godt og grundig træt af hundeejeres opførsel på kirkegården.

Citathistorie: TV2 Østjylland

For tre måneder siden begravede Kent H. Pedersen sin far på Nordre Kirkegård i Randers.

Siden har han ikke bare skulle kæmpe med sorgen over tabet af sin far, han har også kæmpet mod hundeejere og deres opførsel på kirkegården.

I forbindelse med farens begravelse anlagde familien et nyt og flot gravsted med blomster og planter ved siden af Kent H. Pedersens brors gravsted.

Her finder han hver anden-tredje dag efterladenskaber fra det, han mener, er en hund.

»Med jævne mellemrum er der et dyr, der kommer af med sit lort på vores gravsted,« siger han.

Brugt som hundetoilet

Problemerne begyndte kort efter, familien havde anlagt det nye gravsted for tre måneder siden.

»Jeg har to gange bedt et ægtepar om at gå væk fra min fars gravsted. Deres hund stod og tissede derinde, og det bad jeg dem om at holde op med. De svarede bare, at ’de døde kan jo ikke mærke noget’,« fortæller han.

Det er langtfra den eneste gang, han har set hundeejere lufte deres hunde tæt på gravstederne på Nordre Kirkegård.

»At man skal trække sine hunde ind mellem folks gravsteder i lange flexliner, det forstår jeg ikke. Det er svært at forestille sig, hvad der foregår inde i menneskers hoved. Kirkegården bliver brugt som et hundetoilet,« siger Kent H. Pedersen.

Ikke i tvivl

Nogle har sat spørgsmålstegn ved, om lorten kan stamme fra en kat, fordi de delvis er dækket til af jord. Men det afviser Kent H. Pedersen.

»Jeg har selv hund, og de er rimelig store de efterladenskaber, vi finder på gravstedet. Så det skal være en stor kat i så fald,« siger Kent H. Pedersen.

På farens gravsted har han mindst tyve gange fjernet lort. Kent H. Pedersen siger, at folks åbenlyse ligegyldighed overfor andre menneskers følelser er hårdt.

»Det gør sgu ondt. Vi er stadig i sorg, og så gør det endnu mere ondt, at folk er så ligeglade,« siger Kent H. Pedersen

Han håber, han med sit opråb kan ændre hundeejeres adfærd på kirkegårde. Som minimum kan man samle sin hunds efterladenskaber op i en pose, lyder opfordringen.

Velkendt problem

Problemet med hundelort er velkendt på Nordre Kirkegaard. Det fortæller gartner Else Stadsgaard.

»Nogle gange er det et problem. Vi ser det specielt i udkanten af kirkegården,« siger hun.

Senest har de fundet en del hundelorte i forbindelse med, at hækken på kirkegården skulle klippes.

Men der bliver også fundet lort på offentlige stier. Mandag og tirsdag har gartnerne fundet efterladenskaber på en sti af asfalt.

»Der er virkelig mange, der bruger Nordre Kirkegaard som en park. De fleste samler op, særligt når vi er her, men vi ville da ønske, at der var flere, der samlede deres hundes lort op,« siger Else Stadsgaard.

Ifølge gartneren er det oftest i forbindelse med buske og hække, fundene bliver gjort. Hun mener ikke, at lort på selve gravstederne er et generelt problem.