Jim Lyngvilds visuelle fortælling om Danmarks monarki kommer til Østjylland.

AF JEPPE RAFN

Flere hundrede tusinde danskere har allerede set Jim Lyngvilds udstilling Kongerækken, der består af kæmpe portrætbilleder af fortidens regenter, overdådige kostumer og diverse effekter fra de kongelige gemakker.

Udstillingen kunne i 2020 opleves for første gang på Koldinghus, hvorefter den året efter flyttede ind på Kronborg Slot i Helsingør.

Nu er det så østjydernes tur til at få udstillingen tæt på, når den stærkt visuelle historie om Danmarks monarki rykker ind i en tilpasset udgave på Clausholm Slot ved Voldum.

Udstillingen er blevet til i samarbejde med Trine Jepsen, der arbejder med kulturturisme og samarbejder med Clausholm Slot. Hun fødte idéen om at opleve Kongerækken på det østjyske slot, og både Jim Lyngvild og godsejer Christian Berner syntes, det var en god idé.

»Jeg synes, Jim Lyngvild er en fantastisk kreativ person og dygtig formidler, og jeg er meget spændt på at se slottet med et andet inventar end normalt. Jeg er sikker på, det bliver sjovt og rigtig spændende,« siger godsejer Christian Berner.

Skal ikke overskygge

Godsejeren er født og opvokset på slottet, hvorefter han flyttede til København for at uddanne sig og efterfølgende arbejdede i nogle år i hovedstaden. For et par år siden vendte han hjem til Jylland og overtog slottet fra sin far.

»Det bliver sundt for mig, at der kommer nogle helt andre øjne på slottet. Det vigtigste ved kunst er at bryde nogle rammer,« siger Christian Berner, der beskriver sig selv som rimeligt interesseret i kunst og kultur.

Han er ikke bekymret for, at Jim Lyngvilds udstilling, der blandt andet er blevet beskrevet som svulstig, stjæler al opmærksomheden fra Clausholm Slot, der anses for at være et de flotteste barokanlæg i Danmark og er blevet hædret for smukt udført restaurering.

»Jim er en hyggelig fyr, og vi har haft nogle rigtig positive snakke. Jeg har en fornemmelse af, at han synes, Clausholm er et meget smukt sted, og at udstillingen ikke skal overskygge men komplimentere slottet, så man ser både udstillingen og slottet.«

Clausholm har været offentlig tilgængelig siden slutningen af 1800-tallet, og både Christian Berners forældre og bedsteforældre har lavet mange offentlige arrangementer på slottet, der også er kendt for at lægge kulisse til Bagedysten på DR.

»Jeg synes selv, jeg har et af de smukkeste huse i Danmark, som alle skal have mulighed for at nyde. Hele anlægget og de 14 stuklofter er et pragteksemplar på barokken.«

Bortført af kongen

Slottet har i forvejen egne malerier af konger og dronninger, og som en del af udstillingen får gæsterne genfortalt historien om Kong Frederik den Fjerde og hans hustru Anne Sophie, der blev født og voksede op på Clausholm Slot for over 300 år siden.

Kongen blev stormende forelsket i Anne Sophie, da han mødte hende til et maskebal, og året efter bortførte han den unge komtesse fra Clausholm og giftede sig med hende til venstre hånd.

Kongerækken på Clausholm Slot åbner for publikum lørdag 13. maj og kan ses en lang række udvalgte dage frem til 13. august. Se nærmere info om åbningstider og entré på slottets hjemmeside.