Houmeden fylder 60 år med balloner og fest på lørdag. De sorte og hvide fliser i Randers blev inspiration for utallige gågader i hele Danmark.

Danmarks første gågade fylder 60 år 26. juni.

Det bliver fejret af butikkerne i hele området fra Snaregade, Houmeden, Vester Kirkestræde og ned til Operaen bag Sct. Mortens Kirke, der samlet kalder sig Latinerkvarteret. Lørdag 24. juni markerer de, at Randers var den første by med sin egen gågade.

Butikkerne pynter op med især balloner, og så kommer der to store balloner op at hænge midt på gågaden, fortæller Eva Kristensen fra dametøjsbutikken Nørrebro. Life Of a Busker vil spille live musik, og der bliver også mulighed for at møde fire kreative kunsthåndværkere, som dagligt holder til i Underværket.

»Balloner er festlige, derfor markerer vi de 60 år med dem,« siger Eva Kristensen, der som en del af butikkerne med stor selvfølgelighed er med på, at en gågade skal fejres.

»Her er liv. Hver lørdag er der marked på pladsen. De fleste af butikkerne i området er drevet af enkeltpersoner og er ikke en del af en kæde. Det tror jeg godt, folk kan mærke. Vi er gode til at være tætte på kunderne, og så har gaden bare charme,« smiler hun.

Hvorfor fik vi egentlig gågader?
I midten af 60’erne oversteg antallet af biler mere end en million. Det var bymidten i mange byer ikke indrettet til med sine ofte krøllede og smalle gader.
I Randers ville man gerne forsøge at tilgodese borgere til fods og ikke kun bilister, der var vant til at køre helt hen til butikkernes hoveddør.
Trods uenighed og bekymringer åbnede Danmarks første permanente gågade i Houmeden i Randers i 1963 og succesen blev stor for både gående og butikker.
Randers inspirerede mange andre byer – både i ind- og udland – til også at etablere gågader.

Fra mad til eksklusive varer

Da Houmeden åbnede tilbage i 1963, var det mindre butikslejemål og især købmænd, grønthandlere og slagtere, der holdt til i gågaden. De var før køleskabenes tid.

Indkøbene er hyppige i 60’erne, og de bærer præg af, at varerne ikke kan holde sig så længe.

»Køleskabene ændrer indkøbsvanerne og sender supermarkederne ud i udkanten af byerne, hvor der er parkering og masser af pendlende mennesker, der kommer forbi. Butikkerne ændrer karakter, varerne er forbrugsvarer og skal ikke spises. Pladebutikker og fotobutikker i 1980’erne og frem er et godt eksempel,« har museumsinspektøren Erik Nielsen fra Den Gamle By tidligere fortalt, da Den Gamle Bys gågade, som Houmeden er inspirationen bag, blev indviet i 2022.

Med indtoget af internethandlen og fremkomsten af storcentre er der igen skubbet rundt på indholdet i butikkerne i gågaderne. Det bliver mere eksklusivt og med specialforretninger og caféer, hvor man ofte gerne vil give lidt mere for varerne.

Og sådan ser Houmeden ud 60 år efter, at man sendte bilerne ud af middelaldergaderne i det centrale Randers.