Demonstration i Randers forløb fredeligt fredag. Talstærkt politiopbud.

Omkring 200 mennesker fik massiv politieskorte, da de fredag gik i optog fra Thors Bakke til Rådhustorvet, det fortæller flere øjenvidner.

På Rådhustorvet lød parolerne bl.a. ”Hvem dræber i civil? – Det gør Israel,” ”Børn i Gaza har ret til et liv,” og ”Boykot Israel.”

Rebecca Maria Johansson som er en af de to arrangører, var tydeligt rørt, da hun konstaterede at omkring 200 mennesker var mødt frem.

Hun bød velkommen til de mange deltagere, og forklarede, at baggrunden for initiativet var, at hun finder det uretfærdigt, når en bestemt befolkningsgruppe skal udsættes for det, der sker nu.

»Det der betyder mest for mig, er alle de civile, der mister deres familiemedlemmer. Deres mor, deres far, deres børn som er en del af denne urimelige krig og konflikt. Og så mener jeg, at børn skal have lov til at være børn.«

Digteren Malak Mana oplæste et digt på arabisk, hvorefter Sema Hamid ahmetagic fik ordet.

Hun blev født i Syrien som statsløs palæstinenser. Hun kaldte konflikten en etnisk udrensning:

»Det her er ikke en krig mellem to stater. Det er ikke en krig mellem jøder og muslimer, men det er etnisk udrensning,« sagde hun, og fortsatte:

» Der må være nogle mennesker, som siger stop til dette vanvid, men vi hører intet udover skrigende forældre, som ikke kan finde deres døde børn.«

Demonstrationen foregik primært på Rådhustorvet i fredags. Foto: Egon Thomsen

Byrådsmedlem for Enhedslisten, Frida Valbjørn Christensen, fordømte i sin tale den danske regerings måde at håndtere situationen på. Hun mener, at den bør presses til at arbejde for en våbenhvile for at beskytte alle civile og for adgang til humanitær hjælp, frem for en ukritisk støtte til den israelske regering.

»Flere lande er ophørt med udlandsbistand til palæstinenserne, bl.a. fra Danmark. Bistanden som er almindelig støtte som ellers skal sikre at palæstinensernes helt basale behov opfyldes. Det er ikke muligt fordi Palæstina er verdens største friluftsfængsel,« erklærede Frida Valbjørn Christensen.

Frida Valbjørn Christensen (EL) fordømte den danske regering

Salahe Liban der er medarrangør sagde, at det er hjerteskærende, når tusindvis af mennesker mister deres liv, blot fordi de ønsker et sted, de kan kalde deres hjem. Med henvisning til det store fremmøde, finder hun det tydeligt, at den danske befolkning ikke er tilhænger af Mette Frederiksens støtte til Israel.

Indsatsleder ved Østjyllands Politi Ahmad Majeed roste arrangørerne for et godt samarbejde.

»Det hele er foregået i god ro og orden og vi har haft et rigtig godt samarbejde med arrangørerne. Deltagerne har været søde og rare, og alt er foregået efter de anvisninger, som politiet har udstukket,« understreger indsatslederen.

Der arrangeres en ny demonstration 11. november, fortæller Rebecca Maria Johansson.

200 gik i demonstration, for at gøre opmærksom på ofrene i Palæstina. De startede ved Thors Bakke i fredags. Foto: Egon Thomsen