Byrådet i Randers Kommune har godkendt en aftale i forbindelse med planerne for pakhus på Randers Havn.

I september løftede AP Pensions datterselskab AP Ejendomme sløret for, at det havde indgået en købsaftale om Pakhuset, der er en af de ældste bygninger på Randers Havn og samlingspunkt på havnen. Bygningen har siden 1998 været ejet af Hans Christian Møller, der blandt andet driver virksomhed med engrossalg af fisk, fiskerestaurant og selskabslokaler.

Handlen er dog betinget af en række forhold, herunder byrådets godkendelse af en aftale, der giver mulighed for at udskyde fristen for istandsættelse af bygningen, så dette sker i forbindelse med AP Ejendommes udnyttelse af den tilstødende byggepligt i området og ikke inden udgangen af 2023, som byrådet oprindeligt havde sat som frist. På det seneste byrådsmøde i Randers Kommune blev aftalen godkendt. Det glæder administrerende direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson.

»Med aftalen har vi taget et nyt skridt på vejen til at fuldende købsaftalen af Pakhuset. Det er enormt vigtigt for udviklingen af Flodbyen, at der er enighed om Pakhuset, og med byrådets godkendelse af aftalen har vi et fælles fodslag for, hvordan fremtiden skal være for Pakhuset, som vi overtager 1. januar 2026. Vores planer er at istandsætte og bevare bygningen og bevare den i kombination med vores tildelte byggefelt, hvor der primært skal opføres boliger,« siger han i en pressemeddelelse.

Aftalen mellem AP Ejendomme, Flodbyen Randers P/S og Randers Kommune sikrer rammerne for, at bygningen kan bevares for eftertiden og sammen med Bolværket kan medvirke til at bevare sporene af industri- og havnehistorie i det nye byområde.

Lejer bygningen

Randers Kommune har med godkendelsen forpligtet sig til at leje bygningen af AP Ejendomme i minimum tre år fra 1. januar 2026. Formålet med lejemålet er at understøtte udviklingen af udadvendte funktioner og den samlede udvikling af den nye bydel samt at sikre sammenhængen til projektet Flodlejet, som Randers Kommune realiserer med støtte fra Realdania.

Borgmester Torben Hansen (S) udtaler:

»Aftalen sikrer rammerne for, at Pakhuset kan sættes i stand og bevares, som det er ønsket i den tidligere politiske beslutning. Det er et godt bevis på, at vi ved at sætte alle parter sammen om bordet kan løse nogle af de svære udfordringer, der også findes i store byudviklingsprojekter.«

Ejer af Pakhuset-ejendommen, Hans Christian Møller, er også godt tilfreds.

»Jeg er naturligvis meget tilfreds med, at byrådet nu også har godkendt aftalen. Det giver en sikkerhed for, at den aftale, som jeg har indgået med AP Ejendomme, bliver realiseret. Det er godt med en fælles aftale, som alle tre parter står bag. Nu vil jeg frem til slutningen af 2025 fokusere på at drive min virksomhed med samme passion, som jeg har gjort gennem alle årene,« siger han.

Formand for bestyrelsen i Randers Havn, Daniel Madié, er ligeledes glad for, at der er fundet en god løsning for Pakhuset.

»Hans Christian Møller har i årtier været en fast bestanddel af havnemiljøet i Randers. Derfor er vi meget glade for, at der er fundet en god løsning, der tilgodeser ønsker fra alle parter. Derudover er der også fundet en løsning med bevarelse af Pakhuset, som mange af byens borgere har efterspurgt. Randers Havn flytter til en ny placering i 2024, og vi kan med købsaftalen mellem AP Ejendomme og Hans Christian nu være helt trygge ved at overdrage ansvaret for arealudlejen til arealudviklingsselskabet Flodbyen Randers P/S,« siger han.

Den præcise udformning af AP Ejendommes byggeri og principperne for bevaring af Pakhuset afventer den forestående lokalplanproces. Fra omkring 2030, når AP Ejendomme forventer at realisere sin byggepligt, vil de renoverede lokaler i Pakhuset blive udlejet på markedsvilkår til restaurant, erhverv eller øvrige former for udadvendte funktioner.

gs