Der er afsat 700 millioner kroner til at etablere 25 ladeparker til ellastbiler. Randers er med i planerne.

Frem mod 2030 skal der etableres 25 ladeparker til ellastbiler rundt i landet.

Det har forligskredsen bag den seneste infrastrukturaftale afsat cirka 700 millioner kroner til, oplyser Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Ladeparkerne med i alt 175 lynladepunkter placeres, så der ikke er længere end 60 kilometer til en lynlader på hovednettet, lyder det.

De fem første ladeparker åbner i 2025. De placeres langs større motorveje i området omkring Randers, Herning, Vejle, Padborg og Køge.

2025 er en deadline for de første fem ladeparker sat af EU. Det er et krav i EU-forordningen om infrastruktur for alternative drivmidler (AFIR).

Flere ellastbiler på vej

»Som udgangspunkt vil de fleste lastbiler være fuldt opladte, når de forlader vognmændenes matrikler,« siger transportminister Thomas Danielsen (V) i meddelelsen.

»Derfor er ladeparkerne placeret, så de kan dække behovet på de lange ture. Derudover er private aktører også i gang med at åbne ladeparker til tung transport, så vognmændene kan være helt trygge ved at tilvælge ellastbiler i fremtiden.«

Transportministeren siger videre, at fremskrivninger viser, at ellastbiler vil udgøre fire procent af lastbiler i Danmark i 2030.

Tal fra september viste, at 6,3 procent af alle nyregistrerede lastbiler foreløbig i 2023 var på el. Det oplyste De Danske Bilimportører.

Det er næsten en firedobling i forhold til 2022, hvor 1,8 procent af de nyregistrerede lastbiler var ellastbiler.

De nye ladeparker skal etableres af private virksomheder gennem statslige udbud.

Partierne bag infrastrukturaftalen er regeringspartierne, SF, Liberal Alliance, De Konservative, De Radikale og Dansk Folkeparti.