I år holder Julemor til i Operaen. Her har alle kunnet komme forbi med donationer. Det er også her, man kan give en hånd med til gaveindpakningen.

Af Cecilie Bisgaard

Der er flere i år, end der har været tidligere. I år har forældre til over 300 børn skrevet til Julemor – også kendt som Marianne Løkke Espersen. De har ikke råd til gaver til deres børn. Derfor beder de Julemor om hjælp.

Det er femte gang, at Marianne Løkke Espersen står for sin egen julegaveindsamling. Der er butikker og forretninger, der donerer gaver, men faktisk er der flest privatpersoner, der gerne vil hjælpe mennesker, der står i en svær situation.

»Jeg klør bare på. Jeg kan slet ikke lade være. Men det er skræmmende, at det er nødvendigt,« siger hun.

Hvert barn får en gave. Nogle får en lidt større ting, mens andre får to eller tre mindre ting. Hun forsøger efter bedste evne at sammensætte gaverne, så det er fair for alle børnene.

»Kan du bruge det?«

Da Din Avis snakker med Marianne Løkke Espersen sidder hun ved et bord i Operaen. Caféen har selv foreslået, at Julemor i år kunne holde til der. Så hun sidder klar til at modtage donationer fra personer, der ønsker at hjælpe udsatte børn og unge.

»Jeg har lavet dem her til de helt små børn – er det noget, du kan bruge?« spørger en kvinde, der kommer hen til bordet.

Hun har en pose med, og dens indhold hælder hun forsigtigt ud på bordet. Hun har hæklet ti små og store rangler.

»Nej, hvor er de fine. Dem er der nok nogen, der skal blive glade for,« siger Julemor.

Da Marianne Løkke Espersen startede sin julehjælp, tog hun både imod nye og brugte ting. Det gør hun ikke længere. I år har hun for første gang valgt, at hun ikke vil tage imod brugte ting.

»Det var svært at dele sol og vind lige, hvis der for eksempel var et søskendepar, og den ene fik noget nyt, og den anden fik noget brugt. Jeg har også fået flere ting, som burde have været på lossepladsen for længst – malebøger, der var halvt udfyldte, tomme syltetøjsglas, som jeg ’da sikkert kunne lave noget med’, og sko, der var så udtrådte, at du tror, det var løgn,« fortæller hun.

»Jeg krydser fingre«

Marianne Løkke Espersens arbejde som Julemor er som sagt i gang på femte år. Og det hele startede med en tur på de sociale medier.

»Jeg så det ene facebookopslag efter det andet med folk, der søgte om hjælp til julen og julegaver. Idéen opstod i et splitsekund. Jeg tænkte ’det kan da ikke være rigtigt – man må fandeme kunne gøre noget. Det kan ikke passe, at der er nogle børn, som ikke får julegaver. Det er synd for forældrene, at det kniber så meget’. Så jeg lavede et opslag i Facebook Randers og to minutter efter væltede det ind med beskeder,« fortæller hun.

De sidste fire år er det lykkedes Marianne Løkke Espersen at finde gaver til alle de børn, hun har godkendt. I løbet af årene har hun sorteret nogle ansøgere fra, fordi hun har fundet ud af, at de har forsøgt at snyde. Men det har altid lykkedes at nå i mål med gaver til de børn, hun har godkendt.

»Jeg er bange for, at det ikke sker i år. Men jeg krydser fingre. Jeg har måske, hvad der svarer til 15 Ikea-poser lige nu, men jeg har brug for tre gange så meget. Heldigvis har jeg et par kontakter, der har sagt, at hvis det går helt galt, så skal jeg bare komme til dem,« siger hun.

»Så var jeg solgt«

Julemor-navnet har Marianne Løkke Espersen også fået gennem hendes frivillige julegavearbejde. Navnet kom fra de børn og forældre, der havde modtaget gaver fra hende.

»Da børnene efterfølgende begyndte at sige ’det er jo Julemor’, når de så mig, så var jeg jo solgt. Jeg elsker det bare. At se børnene blive glade, at opleve næstekærligheden. Det er det hele værd. Det betyder alt at se den glæde,« siger hun om grunden til, at hun er blevet ved med at stå for sin egen julegaveindsamling.

Gaverne opbevarer hun blandt andet hjemme hos sig selv. I år kommer der også til at være nogen i Operaen, hvor der i denne uge er gaveindpakning – alle kan give en hånd med, hvis de har lyst.

»Min mand og jeg flyttede ind i en toværelseslejlighed 1. november, og vi er ikke kommet helt på plads endnu, skal vi ikke sige det sådan. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre på nuværende tidspunkt. Det ligner lidt julemandens værksted,« griner Marianne Løkke Espersen.

Hvordan finder du tiden til det her arbejde?

»Jeg er i gang med at søge om førtidspension, fordi jeg har et dårligt helbred, men det her kan jeg gøre, når kroppen tillader det – også hvis det er klokken 4 om morgenen,« siger hun og uddyber:

»I 2020 nåede jeg lige at dele julegaverne ud, inden jeg blev hasteindlagt. De var i tvivl, om jeg ville overleve, og jeg oplevede ikke selv julen og nytåret det år. Så året efter havde jeg tænkt, at jeg ville slappe lidt af. Det var planen. Men da vi nåede til oktober, tænkte jeg ’shit, jeg er nødt til at gøre noget’. Hele familien hjælper heldigvis til. Der er mange med i det, og jeg kunne ikke gøre det alene. Så skulle jeg pakke gaver ind hele året.«