Juletræet gør også nytte efter at du har danset om det juleaften. Læs med.

I Randers omdannes aflagte juletræer til nyttige faskiner langs Randers Fjord, som både beskytter miljøet og skaber ly for fjordens fisk. Træerne, som kan afleveres på hjørnet af Moltkesgade og Toldbodgade ved Randers Havn, støtter kystsikringen ved at forhindre jord og sand i at skylle ud i fjorden.

Faskiner, bestående af to rækker pæle med træerne imellem, er opsat fra inderhavnen til Udbyhøj, hvor risikoen for erosion er størst. De naturlige barrikader er vigtige for fjordens yngel, der søger beskyttelse mellem træerne. Med et stort behov for vedligehold, opfordrer Randers Havn til generøs træaflevering.

Som tak for bidraget belønnes hver aflevering med en lodseddel. Du kan vinde en picnic på fjorden med skibet Lillebjørn eller en middag i Restaurant Pakhuset, eller en købmandskurv. Vinderne annonceres 9. februar 2024 på havnens hjemmeside.

Du kan aflevere dit brugte juletræ til 31. januar 2024, og træerne bedes afleveret uden pynt og fastgørelser.

Fra frø til fisk

Et juletræ er først et frø der spirer. Træerne vokser på planteskoler, hvor de bruger 3-4 år til at nå 20 centimeter. Det fortæller Claus Jerram Christensen, der er direktør for brancheforeningen Danske Juletræer, ifølge Ritzau.

Derefter flyttes træerne til marker, hvor de vokser til en højde på to meter over 8-10 år. Ikke alle træer overlever denne fase på grund af skader eller sygdomme.

Efter vækstperioden høstes træerne, presses og eksporteres, primært til Tyskland, Frankrig, Storbritannien, og nogle til mere fjerne lande. De resterende træer sælges i Danmark.

Når juletræerne har prydet de danske stuer, bliver de typisk bortskaffet via genbrugspladser, afhentet af kommunen, eller genanvendt af lokale organisationer.

Nogle træer bruges til faskiner, der styrker kystsikring og giver ly til fiskene, mens andre genanvendes som biobrændsel eller kompost. Over 1,5 millioner træer bruges af danske forbrugere årligt.