»Man skal enten være skør eller ‘have adhd’,« siger han, for Asger Pring kan ikke sidde stille. Der skal ske noget. Derfor er det gennem årene blevet til flere virksomhedsopkøb og en afgørende opfindelse.

AF CECILIE BISGAARD

80-års-fødselsdagsgaven er allerede på plads. Asger Pring har givet sig selv et galleri i Houmeden. Den historie fortalte Din Avis i oktober. Men hvem er manden, der giver sig selv en ny forretning, når han fylder 80?

I anledning af den runde fødselsdag 26. december har vi taget en snak med erhvervsmanden Asger Pring – en rigtig københavner, der som ganske ung fik færten af gode forretninger i Jylland.

»Jeg har altid vidst, at jeg gerne ville være erhvervsmand. Min far var sælger, og det, syntes jeg, var sejt, så det ville jeg også være,« fortæller han om sin karrierevej.

Tre år hos Carmen

De fleste kender nok Asger Pring som manden bag Prioflex – en produktionsvirksomhed i Øster Bjerregrav, som han selv etablerede og drev gennem mere end to årtier, før han solgte den til et firma fra Schweiz. Selv flyttede han til Randers fra København i 1967 og to år senere fandt han et hjem i Øster Bjerregrav.

»Jeg var ansat hos et lokalt plastfirma, men jeg var ikke helt tilfreds. De løfter, der blev givet i forhold til ansættelsen, blev ikke helt indfriet. Og så sagde jeg til mig selv: ’Asger, nu er det nu’,« fortæller han.

Det blev altså starten på Prioflex. Det var dog ikke en produktionsvirksomhed dengang. Da firmaet i 1977 blev etableret, var det en engrosvirksomhed. Asger Pring solgte blandt andet vvs-slanger, men han fik også en lidt særlig vare på lageret.

I 22 år stod Asger Pring i spidsen for Prioflex. Undervejs transformerede han firmaet fra engrosvirksomhed til produktionsvirksomhed – og så opfandt han en slange, som der er i dag produceres millioner af hvert år. Foto: Cecilie Bisgaard

»Da Carmen Curlers flyttede deres hovedsæde til England, blev jeg den danske importør. Og det var jeg i et par år, inden de trak sig helt ud af Danmark,« fortæller Asger Pring om Carmen Curlers, der lige nu er aktuel med sin egen tv-serie på DR, og fortsætter grinende:

»Jeg blev den danske importør dengang, fordi jeg selv tidligere havde arbejdet tre år hos Carmen Curlers som sælger i Jylland. Så jeg kan både be- og afkræfte en hel masse fra serien.«

Forretning i slanger

Før Prioflex selv begyndte at producere slanger, blev de importeret fra Italien.

»På en forretningsrejse til Holland købte jeg nogle slanger, som vi allerede forhandlede. Men direktøren for den hollandske virksomhed sagde, at han også havde nogle vaskemaskineslanger. Jeg kunne få 1.000 styk – hvis ikke jeg kunne sælge dem, skulle han nok selv betale fragten tilbage til Holland. Og med de betingelser, er man dum, hvis man siger nej,« siger Asger Pring.

Så han fik de 1.000 slanger med hjem. Der gik en uge. Så var de solgt.

Han fik 1.000 slanger mere på samme betingelser. Der gik en uge mere. Så var de også solgt.

»Så begyndte det jo at kilde i fars næse,« siger Asger Pring, mens han slår sig på siden af næsen med sin pegefinger.

Vind i sejlene

Det gik godt i virksomheden, og der kom for alvor gang i væksten, da Asger Pring købte konkurrenten BS Specialslanger i Glostrup.

»Vi kunne ikke stålomspinde vores slanger. Men det kunne de. De var ved at gå konkurs, så jeg sagde til min revisor, at jeg troede, jeg kunne købe virksomheden billigt. Der fik vi rigtig vind i sejlene. Det gav hurtig vækst, men det gik ikke stærktere, end vi godt kunne følge med organisatorisk,« fortæller han.

Og faktisk endte han med at købe virksomheden for langt mindre, end han havde sagt til revisoren, at han regnede med at skulle give.

Senere skete der noget, der gjorde, at Prioflex tog endnu et tigerspring. Asger Pring opfandt nemlig noget, som ingen andre havde formået.

»Jeg er fandeme stolt«

Hvad var det så, han opfandt?

»Produktudvikling har altid været den røde tråd. Vi kunne noget, som ingen af vores konkurrenter kunne. Nogen havde forsøgt at lave en gummislange til vandhaner. Men det var svært, for gummiet skulle godkendes til drikkevand, og samtidig skulle det kunne holde sammen under tryk,« siger han.

Og det blev altså Asger Pring, der lykkedes med at udvikle en slange, der kunne det.

»Da vi først fik den godkendt, gik det stærkt. Jeg har hørt, at der produceres 240 millioner af denne type slange om året worldwide. Det er jeg fandeme stolt af,« siger han.

I 1999 valgte Asger Pring at sælge den fabrik, som han gennem 22 år havde stået i spidsen for, til schweiziske Neoperl.

»Jeg var den første til at stille op i et postkasse-rødt jakkesæt,« fortæller Asger Pring om en Prioflex-milepæl, der engang skulle fejres. Jakkesættet har han endnu – i hvert fald jakken – og han bar den til åbningen af sit galleri i Houmeden, Galleri Pring. Foto: Cecilie Bisgaard

»De havde kontaktet mig to og et halvt år før for at høre, om vi kunne forhandle en salgsaftale. Jeg sagde: ’I er ikke rigtig kloge – det er jo mit lille barn’. Jeg fik en to-tre henvendelser mere, og til sidst sagde min revisor og advokat, at ’det her er et rigtig godt tilbud. Fabrikken er på sit højeste. Sælg’,« fortæller han om dengang, inden han fortsætter:

»En gang imellem kan jeg da godt tænke over, hvad der mon ville være sket, hvis jeg havde fortsat – men jeg har aldrig fortrudt, at jeg solgte fabrikken. Neoperl havde midlerne til at få den ud på verdensmarkedet, og de behandler personalet godt. Det glæder fars gamle hjerte.«

Fabrikken i Øster Bjerregrav kører i øvrigt stadig i bedste velgående videre med mange af de gamle ansatte.

Livet i Skagen

Da Asger Pring havde solgt den forretning, som havde været så stor en del af hans og hustruen Karins liv i to årtier, gik han »og luskede et halvt års tid«, som han selv siger. Så skulle der ske noget nyt.

»Jeg købte Midtvejs Caravans, og jeg lavede den senere om fra en campingbutik til en maskinforretning. Jeg solgte den igen efter ti år,« fortæller han.

Siden dengang har han købt en lejlighed i Skagen. Tiden i Skagen bruger han blandt andet på at lave det, som han kalder ’tovkunst’ og ’reb-uroer’ ud af gamle reb fra fiskekuttere. Det sælger han dog kun i Danmarks nordligste by og ikke i Randers.

BLÅ BOG: Asger Pring

Født på Frederiksberg 26. december 1943
Handelsuddannet fra Dansk Kartoteks Fabrik 1960-1964
Ridende trompeter ved Garderhusarregimentet i Næstved 1964-1965
Flyttede som 23-årig i 1967 til Randers med sin hustru, der stammede fra Hobro
Allerede året efter etablerede han sit eget firma, OK Papir og Reklamegaver, der dog måtte lukkes efter et år
Flyttede i 1969 til Øster Bjerregrav
I 1977 starter han – uden ret mange penge – engrosvirksomheden Prioflex i Øster Bjerregrav. I 1982 blev virksomheden til en produktionsvirksomhed, da han i lokaler i Over Fussing begyndte at producere koldtvandsslanger i gummi. Han stod sammen med en anden medarbejder selv for produktionen
Prioflex blev udvidet ad flere omgange til i alt 4.000 kvadratmeter
1. oktober 1999 blev Prioflex solgt til et schweizisk firma
Derefter drev Asger Pring i ti år Midtvejs Caravans i Råsted, og nu har han altså åbnet sit ejet galleri i Randers

»Vi holder meget af at være i Skagen. Det er derfor galleriet kun er åbent torsdag, fredag og lørdag, da vi ofte er i Skagen,« siger han.

Det er også i Skagen, at Asger Pring får indrammet sine plakater, som han sælger i butikken.

Og så fandt han på et tidspunkt ud af, at Skagen ikke havde noget skibsflag. Han designede derfor selv et flag til byen, som nu sælges i mange forretninger.

Skør eller adhd?

Og nu – som 80-årig – har Asger Pring altså sit eget galleri.

»Man skal enten være skør eller ’have adhd’, når man starter en virksomhed i en alder af 80 år,« griner han og fortsætter:

»Helbredet er til stede med små skavanker men ikke noget af betydning. Jeg har ikke lavet forretningen for at tjene penge. Det skal hvile i sig selv. Jeg har, hvad jeg skal have, men jeg gider dog ikke have penge med på arbejde. For mig handler det om at træffe mennesker og få en sludder med dem.«

Den runde fødselsdag blev fejret sammen med den nærmeste familie. Senere tager han familien med på en ferie til Gran Canaria.

»Jeg holdt stor fødselsdag, da jeg blev 60. Det orker jeg ikke igen. Men jeg holder åbent i butikken 27. december, hvis der er nogen, der vil sige tillykke,« siger Asger Pring med et smil på læben.