Hvor skal papmaché-julegaven som du ikke liiige har plads til hen? Eller Tante Annas ‘øhh’ julegave? Læs med her.

Til jul og derefter nytår så skal vi også af med affaldet – på den mest miljøvenlige og meste økonomisk måde.

Derfor denne ‘lyn-guide’ fra Randers Kommune.

Gavepapir & bånd

Gavepapiret er ofte en dårlig papirkvalitet og måske endda glittet. Det er ofte også fyldt med bånd og mærker og anden pynt. Derfor skal det i restaffaldet. Affaldet kan også afleveres i en klar sæk i containeren Rest efter sortering på genbrugspladsen.
Et godt alternativ til det traditionelle julepapir er i stedet at pakke ind i f.eks. avispapir, gavepapir fra sidste år, eller en stofrest, der alligevel ikke er stor nok til at sy nye gardiner af.

Lyskæderne


Din gamle, ødelagte lyskæde er elektronikaffald og skal på genbrugspladsen eller i miljøkassen – det gælder alle juleting med batterier i.

Pap


Pap fra indpakninger skal afleveres i papcontaineren på genbrugspladsen, hvis ikke der er en papcontainer ved boligen.

Andefedtet og rødkålen


Og alt den andet mad, som er blevet for gammelt, skal i spanden til madaffald. Allerbedst er det selvfølgelig at undgå madspild. Så hvis det kan fryses ned eller gives til en nabo, inden det bliver for gammelt, så er det selvfølgelig den bedste løsning.
Husk at overskydende fedt skal i posen til madaffald og ikke i afløbet, hvor det nemt stopper til.

Juletræet


Allerbedst er det, at skære det op og bruge det i haven. Grangrene er perfekte til surbundsplanter som rododendron. Har man ikke egen have, kan det afleveres som haveaffald på genbrugspladsen eller hos Randers Havn, der indsamler aflagte juletræer til brug i faskiner langs fjorden.

Juledekorationer


Lysestumper smides i restaffaldet, gran skal til haveaffaldet, oasis skal i restaffald og rent ler afleveres på genbrugspladsen som tegl. Hvis juledekorationen ikke kan skilles ad, så skal den i deponi.

Gaven, der ikke lige passede


Den, øhh, flotte gave fra Faster Anna, som ikke lige var dig, kan du give videre til en anden, som bliver glad for den. Alternativt kan den afleveres i No.17 eller i en genbrugsbutik, hvis det er noget andre kan bruge. Papmaché-julegaven fra børnehaven, som man ikke har plads til, må gerne afleveres i ‘Rest efter sortering’ på genbrugspladsen.

Fyrværkeri


Affyret fyrværkeri skal i beholderen til restaffald. Hvis der er for meget affald til affaldsbeholderen, så skal det i en klar sæk og afleveres som Rest efter sortering på genbrugspladsen. Ikke affyret og lovligt fyrværkeri, må man gerne aflevere til en pladsmand på genbrugspladsen. Alternativt kan det afleveres hos politiet efter aftale.
Ulovligt fyrværkeri, der ikke er CE-mærket, skal anmeldes til politiet. Politiet vil afgøre, om de selv kan tage det med, eller om det skal afhentes af EOD (Ammunitionsrydningstjenesten).