Årets fyrværkerisæson er skudt i gang, og både af hensyn til sikkerheden og pengepungen er der grund til at tænke sig om

Året nærmer sig sin afslutning og dermed også den traditionsrige markering, hvor det nye år skydes ind med et farveknald på himlen.

Hvert år afsætter vi tilsammen mellem 300 og 400 millioner kroner til alt fra knaldperler til kæmperaketter, viser undersøgelser fra Dansk Erhverv.

Men det er ikke ligegyldigt, hvordan du bruger dine penge. Tværtimod kan det have stor betydning for, om oplevelsen er både fortryllende og forsvarlig, når det nye år skydes ind.

Vælger du for eksempel at spare penge ved at gå uden om de officielle salgssteder, der netop er åbnet, risikerer du at betale for fyrværkeri uden sikkerhedsgodkendelse.

»Man skal aldrig købe fyrværkeri fra en privat person eller i en garage eller et bagagerum. Farligt og ulovligt fyrværkeri kan se helt uskyldigt ud, men det er det ikke,« siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Nicoline Zederkof Jensen.

Hvert år op til fyrværkerisæsonen kontrollerer Sikkerhedsstyrelsen fyrværkeri, der er på vej ud i handlen. Her har tendensen de senere år været, at op mod hver tredje fyrværkeriartikel dumper.

Der sker altså en betydelig frasortering af uforsvarligt eller forkert mærket fyrværkeri. Det betyder til gengæld, at langt størstedelen af det fyrværkeri, der ender i de officielle krudttelte, byggemarkeder og butikker, er sikkert.

Det vurderer Sikkerhedsstyrelsen, der i løbet af fyrværkerisæsonen også kontrollerer salgsstederne rundt omkring i landet.

Sidste år oplevede styrelsen det laveste antal salgssteder med fejl i de år, der er ført kontrol med området.

»Et ulovligt produkt i handlen er ét for meget, men vi kan se, at detailhandlen har fået mere styr på fyrværkerisalget,« siger Nicoline Zederkof Jensen.

Ud over at købe fyrværkeri de officielle steder anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at man selv tjekker det såkaldte CE-mærke, der er en garanti for, at sikkerhedskravene er opfyldt. Desuden skal der være en brugsanvisning på dansk, samt advarsler og anbefaling til sikkerhedsafstande.

Når først du har sikret dig, at fyrværkeriet i din indkøbskurv er lovligt, behøver du til gengæld ikke at være nervøs for, at prisen siger noget om niveauet af sikkerhed, lyder det fra direktør i Fyrværkeribrancheforeningen, Karsten Nielsen.

»Du får den samme sikkerhed, uanset hvad du gør, for de billige artikler skal opfylde de samme krav som de dyre. Til gengæld bør oplevelsen være større på de lidt dyrere,« siger han.

Er man på et skrabet budget, anbefaler Karsten Nielsen, at man køber et batteri i stedet for en raket, for i batterierne får man lidt mere fyrværkeri for pengene.

»Men nogle mener jo, at man kun kan skyde nytåret ind med en rigtig raket, og så må man vælge at lægge sine penge der, siger han og understreger, at uanset om man er på et stort eller skrabet budget, gælder budskabet om at bruge sin sunde fornuft også i forhold til indkøb af fyrværkeri.«

»Tag sikkerhedskasketten på, og køb ind med omtanke og gerne i god tid. Fyrværkeri og travlhed er per definition en skidt kombination,« lyder det afsluttende råd.