Markant Venstre-profil er smidt ud af Venstre. Tålmodigheden er brugt op, lyder det.

Byrådsmedlem for Venstre i Randers Kommune, Jens Peter Hansen fra Asferg, er blevet ekskluderet fra sit parti.

Ifølge et brev, som Jens Peter Hansen har delt i et opslag på Facebook, skyldes ekskluderingen, at han ”modarbejder Venstres interesser”.

Han fortsætter nu som løsgænger i byrådet. Dermed er han det tredje byrådsmedlem, der efter begyndelsen af 2024 ikke længere repræsenterer det parti, han er valgt for.

Både Bo Ratz og Lars Axel Nielsen meddelte i midten af januar, at de har meldt sig ud af Nye Borgerlige og leder nu efter et nyt parti at melde sig ind i.

Ikke fulgt linjen

Formand i Venstre Randers, Ulla Jensen, siger til Randers Amtsavis, at Jens Peter Hansen ikke har fulgt partilinjen i en række sager.

Jens Peter Hansen har desuden i løbet af den seneste måned i en lang række medier givet sin holdning til kende om Nordic Waste, og han har både forsvaret virksomheden, dens ejere og Randers Kommunes rolle i sagen, lyder det.

Ifølge Ulla Jensen har det været imod kommuneforeningens ønske.

»Før jul meldte vi ud fra kommuneforeningen, at vi ikke ønskede, at byrådsmedlemmerne fra Venstre skulle tage stilling til sagen, før vi vidste mere om, hvad der var op og ned i det,« siger Ulla Jensen til Randers Amts Avis.

Jens Peter Hansen beholder sin plads som næstformand i miljø- og teknikudvalget i kommunen.

Han er også kendt som landsformand for Cyklistforbundet og her fortsætter han med at have hænderne på styret. Jens Peter Hansen har siddet i byrådet for Venstre siden 2001. Først i det daværende Purhus Kommune og siden i storkommunen Randers.

Nye muligheder

»Det giver selvfølgelig nogle nye muligheder, nogle frihedsgrader. Så det er det jeg vælger at fokusere på lige nu,« siger Jens Peter Hansen til Din Avis.

Han fortæller, at eksklusionen har været længe undervejs og han er udemærket godt klar over, at det hans facon og måde at drive politik på, der i sidste ende har udløst bruddet.

»Det, der så nu er blevet tydeligt, det er, at Venstre vil undgå at blive identificeret med det, jeg siger. Det har de åbenbart syntes, at det kunne have været et problem. Og fair nok for det. For mig fylder det her ikke særlig meget. Hvis jeg havde været en trofast partisoldat i plus 20 år, så var det sikkert også noget andet. Men jeg har jo aldrig været den typiske partisoldat,« siger han.

»Jeg er vant til, at min måde at gøre tingene på, det er ikke alle, der er begejstret for det. Det er fair nok, men som en liberal, der synes jeg, at man skal have en høj grad af metodefrihed. Jeg mener at diskussion og uenighed er et vigtigt element i at nå frem til gode beslutninger. Og vi kan kun have en diskussion, hvis det er sådan, at vi er åbne omkring de synspunkter, man har og hvad man ved om de forskellige ting og sager,« lyder det.

Viceborgmester Claus Berggren udtrykker ærgrelse over situationen, men ser ingen anden udvej efter flere års udfordringer. Eksklusionen reducerer Venstres sæder i byrådet til fem og fjerner partiet fra et sæde i miljø- og teknikudvalget.

Alligevel mener både Ulla Jensen og Claus Berggren, at beslutningen vil klargøre Venstres politiske ståsted i Randers og skabe en mere homogen byrådsgruppe på lang sigt.