Det skal gå hurtigt med den rette lægehjælp, når folk med diabetes får sår og bylder forskellige steder på kroppen. Ellers er der risiko for amputation.

Citathistorie: TV2 Østjylland

Man kan ikke se det, før hun tager skoene af.

Pernille Hem Andersen går hen ad gaden uden nogen slinger ligesom de fleste andre, men hun har svært ved at holde balancen, og hun bliver hurtigt træt.

Nede i skoene mangler hun alle ti tæer, for Pernille Hem Andersen fra Randers har diabetes og fået amputeret tæerne efter uundgåelige operationer.

Dermed er hun én af de hundredvis af danskere, der hvert år ender med at få amputeret dele af kroppen på grund af sygdom. Eksempelvis en tå, en forfod eller hele benet.

Det skete i godt 600 tilfælde alene i 2023, viser en opgørelse fra Diabetesforeningen, og det er altså 600 for mange, mener patientforeningen, der gerne ser, at vejen til sårbehandling på hospitalet bliver kortere og dermed hurtigere.

Den hyppigste årsag til amputation er nemlig sår på fødderne hos diabetes-patienter som Pernille Hem Andersen.

Sådan nogle sår kan i løbet af få dage sprede sig og føre til amputation, hvis ikke der bliver reageret hurtigt nok. Tid er en afgørende faktor i behandlingen.

»Amputationssagen«

Det stod også klart oven på det, der blev døbt ‘amputationssagen’, da det i 2022 kom frem, at et stort antal danskere unødigt havde fået amputeret et ben.

Hvis tallet skal ned, kan det ifølge Diabetesforeningen være vejen frem at lade fodterapeuter henvise patienter direkte til specialiseret sårbehandling på et hospital eller et sårambulatorium uden om den praktiserende læge.

Den mulighed eksisterer i dag kun i Region Sjælland, mens Region Syddanmark er på vej med en lignende ordning.

»Et diabetisk fodsår kan ikke vente til på mandag, når lægen får tid, mens skaden vokser i omfang. Vi må og skal springe de fordyrende og unødige barrierer over. Derfor opfordrer vi de øvrige tre regioner til hurtigst muligt at sikre direkte adgang for de mange tusinde danskere, der lever med diabetes,« siger Claus Richter, der er administrerende direktør i Diabetesforeningen, i en pressemeddelelse.

En enkelt amputation koster i øvrigt cirka en halv million kroner.

Det forjættede land

I Randers har Pernille Hem Andersen pakket sin taske og er taget ned i det lokale træningscenter.

Hun holder fast i de ting i hverdagen, hun stadig kan, men det er ikke uden fysiske og mentale udfordringer. Eksempelvis har hun det svært ved at se andre kvinder komme gående i flotte stiletter, når hun ikke selv kan bære sådan et par.

»Så tænker jeg ‘wow – det gad jeg bare godt’,« siger hun.

Pernille har type 1-diabetes, og i 2016 fik hun fjernet storetåen på sin venstre fod på grund af en byld. I februar 2017 fik hun fjernet de fire andre tæer på venstre fod.

I 2020 og 2021 gennemgik hun yderligere to operationer på højre fod, hvor hun fik fjernet de fem tæer der. Hendes store frygt var, at hun skulle have savet benet af ti centimeter under knæet, men det undgik hun, fordi hun kom hurtigt videre til behandling uden om sin praktiserende læge.

Det gjorde hun alene af den grund, at hun var kendt i ”systemet” hos sårambulatoriet som følge af amputationen fem år tidligere. Pernille Hem Andersen vidste derfor, hvor afgørende det er med hurtig operation, og derfor tog hun direkte til ambulatoriet på Skejby Sygehus.

Reagér – NU

Hun står frem med sin fortælling i håb om at sikre, at andre diabetespatienter ikke ender i samme situation som hende selv.

»Pas på dine fødder. Hvis du opdager et sår, så reagér med det samme. Det går kun ud over dig selv, hvis du tøver med at handle, fordi du er autoritetstro og venter på en tid ved lægen,« siger Pernille Hem Andersen.

Hun er ved at vænne sig til tanken om, at hun ikke kommer til at gå caminoen, bestige Kilimanjaro eller påmønstre et skib, så hun kan sejle tværs over Atlanten. Sådan nogle drømme havde hun, men den slags strabadser kan hun ikke holde til længere.

For hende gælder det nu om at sikre, at hun får behandlinger og bruger det rigtige fodtøj, så hun skåner sine fødder mest muligt. Amputationerne og sygdommen betyder, at hun ikke har noget beskyttende fedtlag på trædepuderne og hælen, og derfor bliver der slidt meget på de områder, hvor væv, sener, muskler og blodkar bliver belastet.

I værste fald risikerer hun amputation af fødderne eller underbenene, hvis ikke hun er opmærksom.

Knap en halv million

Diabetesforeningen skønner, at godt 467.000 danskere vil leve med diabetes i år 2030.

Foreningen Danske Fodterapeuter og de fem regioner har netop i den forgangne uge indgået en ny overenskomstaftale, der blandt andet giver fodterapeuter mulighed for at efteruddanne sig i diabetes.

Der sættes også penge af til regionale projekter med gratis sårbehandling.

Men det er stadig ikke nok, mener Eva Tingkær, der er vicedirektør i Diabetesforeningen.

»Vi vil gerne have ændret reglerne sådan, at fodterapeuten kan henvise patienten direkte til et sygehus, så der ikke skal gå flere dage, som kan gøre et fodsår fatalt og ende med en amputation,« siger Eva Tingkær.

TV2 Østjylland har spurgt Susanne Buch, der er udvalgsformand for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland, om en tilsvarende ordning er på vej i regionen.

»Det er ikke tilfældet, og jeg er som udgangspunkt skeptisk over for på den måde at give en faggruppe udvidede kompetencer. Jeg er selv sygeplejerske og derfor helt klar over vigtigheden af hurtig behandling for visse patientgrupper, men vi har ikke i Region Midtjylland drøftet det her vedrørende diabetespatienter,« lyder svaret fra Susanne Buch.