Når borgerne i Randes Kommune i løbet af maj får en ny affaldsbeholder, er den produceret med den plastik, de selv har sorteret. 

Arbejdet med at levere 27.000 nye affaldsbeholdere til borgerne i Randers Kommune er allerede i gang. Og de nye beholdere kommer med en helt særlig besked:

”Tak for lån af din plastik.”

40 procent af den plastik, der er brugt til at producere de nye beholdere, er nemlig den plastik, borgerne i Randers Kommune har været med til at sortere hjemme i køkkenerne.

Den genanvendte plastik i de nye affaldsbeholdere har ikke forladt kommunen på rejsen fra plastikaffald til ny affaldsbeholder. Der er med andre ord både sparet CO2 ved at genanvende plastikken og ved at holde transporten af råvarer nede på et minimum, forklarer Allis Jakobsen, der leder for Affald & Genbrug i Randers Kommune.

»Vi er godt tilfredse med, at det lykkedes at få produceret nye affaldsbeholdere med vores ”egen” plastik. Det var slet ikke en mulighed, da vi tog hul på dialogen med producenterne, og derfor er vi ekstra glade, for at vi kunne gå forrest og vise, at selvfølgelig skal man kunne bruge plastik indsamlet fra almindelige husstande i produktionen,« siger han i en pressemeddelelse.

Det er dog ikke det eneste sted, der er tænkt i at genbruge så meget som muligt i forbindelse med den nye affaldssortering.

»Vi har været grundige i gennemgangen af, hvor mange beholdere vi skulle købe. Når vi nu sætter gang i den nye sortering, vil vi derfor kun levere én ny beholder, og skifte klistermærkerne på de beholdere, der allerede står hjemme hos borgerne. På den måde sparer vi yderligere indkøb af rigtig mange beholdere,« siger han.

Hun understreger, at hvis man har en gammel beholder, der er gået i stykker, skal den selvfølgelig skiftes ud, men de fleste affaldsbeholdere kan sagtens holde mange år endnu – og så er der jo ingen grund til at skifte dem ud.

gs