Af Erik Humblebug, Nattergalevej 19, Randers

Lavet på den rigtige måde kan havnen i Randers godt udvikle sig til et attraktivt område for boliger og erhverv. Det springende punkt er, om vi kan finde 7000 – 8000 nye beboere til en hel ny bydel. Og kan vi gøre det uden et stort antal tomme boliger i de eksisterende boliger og de nye boliger, der bliver opført på havnen.

Jeg har egentligt været positiv overfor den måde, som det nye område kommer til at se ud. Jeg har haft tillid til, at der er dygtige folk, der kan være med til at skabe et spændende og attraktivt område for Randers og byens beboere. Jeg har også konstateret, at Randers er meget optaget af de 17 verdensmål og gerne vil lave grønne områder i byområdet.

Derfor blev jeg ærligt talt overrasket, da jeg så en illustration af en bygning, der skal ligge i bunden af Aarhusvej tæt på Rådhuset i Randers.

Ikke alene virker bygningen helt fejldimensioneret med nogle tynde søjler og nogle meget markante vinduespartier. Bygningen er også ”smidt” på et underlag af asfalt og beton.

Jeg har kontaktet Ane Cortzen for at få hendes vurdering af bygningen, og hendes svar er, at »hele Flodbyen er interessant – og problematisk«.

På illustrationen er også vist noget, der ligner et boligbyggeri i en helt anden stil, som langt fra lægger op til et sammenhængende område.

Jeg har tidligere boet i Odense. Her har de også bebygget havnefronten.

Desværre er området skæmmet af nogle grimme kontorbygninger ved siden af et boligområde med et mere traditionelt udtryk i forhold til den stil, som de fleste nye boliger bygges i i dag.

Derfor mener jeg desværre allerede vi er ved at miste muligheden for at gøre havnefronten i Randers til et særligt område, der skiller sig ud i forhold til andre byer i Danmark, der også bygger på havnefronten.

Selv er jeg meget fan af området omkring det gamle byggeri. Og jeg synes, at Thors Tårn og Bryggertårnet passer ind i bybilledet på en positiv måde. Men her er der også grønt ved trappen op til Thors Torv. Og de nye bygninger passer godt sammen med den renoverede Thors bygning. Det eneste, der skæmmer, er det store vindue, der reklamerer for et boligselskab. Ellers er der skabt et pænt, sammenhængende område.

At der er en arkitekt til stede, er ikke en garanti for et vellykket byggeri.