På byrådsmøde mandag 18. september blev udtrykket musketéred brugt flere gange. Der var stillet forslag om, at partierne skulle lave en musketéred på, at de ikke ville lukke skoler. Den musketéred blev ikke indgået. Vi er dog nogle stykker som gerne vil lave en musketéred. Den handler ikke om skoler, haller, flere varme hænder, velfærd eller det der ligner. Og dog. Den handler måske lidt om velfærd. Den handler om velfærden blandt os. Vi er alle gået ind i politik og stiller op til dette års kommunalvalg fordi vi, hver især, tror på, at vi har den rigtige overbevisning. Det er klart. Men på trods af, at vi på nogle punkter er dybt uenige om både retningen og løsningerne på udfordringerne i vores kommune, er vi alle enige om, at vi vil være garanter for en ordentlig dialog os imellem. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at være uenige og stadig respektere og tale pænt til og om hinanden.

Vores musketéred går ud på, at vi til enhver tid vil være ordentlige overfor hinanden, og samtidig også forsvare hinandens ret til at ytre sig (på en ordentlig måde selvfølgelig) uden at skulle kaldes grimme ting eller finde sig i andre former for tilsvininger. Det er nemlig ikke i orden. Man kommer ikke hinanden nærmere, hvis man ikke kan være uenige, uden at blive tilsvinet og hetzet. Det er vi egentlig overbeviste om, at den enkelte borger er enig i, men nu siger vi det højt.

Vi vil ikke love vælgerne, at vi vil føre en fælles politik, dertil er vi for forskellige. Men vi kan i fællesskab love vælgerne, at vi vil respektere hinandens synspunkter og behandle hinanden med respekt. Skulle der mod forventning ryge en finke af fadet, så indebærer musketéreden også, at vi på en lødig måde gør hinanden opmærksom på vores fejltrin.

Vi skal sidde i et byråd, hvor dialogen er i højsædet. Og det er essentielt for samarbejdet, at vi kan bevare respekten for hinanden uanset vores forskellige ideologier. Vi vil gerne vise borgerne, at man sagtens kan være uenige og diskutere på en saglig og fin måde.

Samtidig vil vi gerne opfordre andre kandidater til at tilslutte sig vores musketéred. Alle er velkomne. Dog må man forvente at blive ekskluderet, såfremt man ikke overholder musketéreden, men hvem har i grunden lyst til at stå udenfor dette fællesskab?

 

Frida Valbjørn Christensen – Enhedslisten

Frederik Glerup Christensen – Alternativet

Anders Burlund – Liberal Alliance

Nicolai Estrup – Dansk Folkeparti

Louise Brown – Venstre