I maj måned åbnede Café Rusfri på den gamle Hadsundvejens Skole i Randers. Cafeen, som er et tilbud til alle tidligere misbrugere, har indtil videre åbent tre dage om ugen, hvor gæsterne snakker, hygger og laver mad sammen
 
”Vores vigtigste formål er at understøtte borgerne i at skabe netværk uden misbrug.”
Ordene kommer fra Kaj Larsen, der er medarbejder i Randers Rusmiddelcenter og en del af teamet omkring Café Rusfri. Han har i de godt fem måneder cafeen har eksisteret, oplevet at gæsterne har stor glæde af tilbuddet:
”Ensomhed er en fællesnævner for de fleste af de borgere, der kommer i cafeen. Her har vi et socialt mødested, hvor alle kan være med. Det er ok at sidde lidt for sig selv, men hvis man har lyst, er der altid nogle at tale med. Vi er ved at have fået opbygget en kernegruppe på omkring 20 -30 borgere, som kommer her jævnligt og vi har efterhånden fået styr på, hvordan vi gør tingene. Derfor er vi nu parat til at byde velkommen til endnu flere borgere i Café Rusfri,” siger Kaj Larsen.
 
Folk ville gerne være sammen med mig
En af dem der kommer i cafeen er 25-årige Mikkel Lejel. Han har røget hash siden han var 13 og lavede til sidst ikke andet end at sidde alene og spille computer og ryge hash i sin lejlighed:
”Når man er så langt nede i et hul kræver det meget arbejde at få nye venner. Men jeg tog mig sammen en dag, og tog på ferie i Sverige sammen med min far. Siden dengang har jeg ikke røget,” fortæller Mikkel, som er rigtig glad for at komme i cafeen:
”Jeg var meget stille i starten og skulle nok lige set det hele lidt an. Men jeg syntes, at det var hyggeligt, selvom jeg ikke var så meget med til at begynde med. Og så tog det ikke lang tid, før jeg fandt ud af, at folk er helt ok og gerne vil være sammen med mig. Vi er jo ikke så forskellige og vi har en masse til fælles. Det har været rigtig godt for mig at møde nogle andre, som har været ude for noget af det samme som mig.”
 
Gode og sunde relationer
Charlotte Lundbøl er både bruger og frivillig i Café Rusfri, som hun oplever som et godt udgangspunkt for at skabe et godt netværk og nogle sunde relationer:
”Cafeen er en rigtig godt udgangspunkt for at møde nogen, som man har en hel masse tilfælles med, og som er indstillet på at misbruget er fortid. Vi knytter venskaber, som lever videre også udenfor cafeen, og det er vigtigt, for det kan godt være svært at få sunde relationer, hvis man enten har siddet alene derhjemme eller er kommet i misbrugsmiljø. Derfor er det også så vigtigt, at det er et rusfrit sted. Og hvis der er nogen der får et tilbagefald, så samler vi op på det og tager hånd om det,” fortæller Charlotte Lundbøl og fortsætter:
”Det er ikke et sted hvor vi dyrker alle mulige misbrugshistorier. Vi snakker om alt muligt. Det giver noget selvværd at kunne begå sig i en social sammenhæng. Det er vigtigt at man føler, at man både kan få og give omsorg her, og selvom det på ingen måde er behandling der foregår her i cafeen, så har det alligevel en terapeutisk værdi. Man lærer at bruge hinanden og have tillid til hinanden,” siger hun.
 
Flere frivillige ønskes
Lige nu har Café Rusfri åben tirsdag 12-20, onsdag 12-15 og fredag 15-20, men hvis der bliver behov for det eller kommer ønsker om det, kan åbningstiden udvides, og der kan åbnes flere dage. Det kræver dog, at der kommer flere frivillige, som har lyst til at tage en vagt ind i mellem. Cafeen arbejder lige nu med at ansætte frivillige til bestemte opgaver i cafeens åbningstid.
Cafeen er åben for alle som er rusfri og alle er velkomne.
Café Rusfri har en offentlig Facebook-side, hvor alle interesserede få oplysninger om, hvad der sker i Café Rusfri.