Der er lagt op til masser af læring, hygge og spændende oplevelser, når 5.B. fra Langå Skole første mandag i hver måned læser højt for de ældre på Plejecenter Kildevang. Børnene får både faglige og sociale kompetencer ved at være læsevenner for de ældre.
”Vi fik en henvendelse fra plejecenteret, om en af vores klasser kunne tænke sig at læse højt for de ældre, og jeg meldte min klasse til. Børnene lærer en masse – både fagligt og menneskeligt – ved at være sammen med beboerne på Kildevang,” fortæller lærer Benitta Bendi Frandsen, som er klasselærer for 5.B. på Langå Skole.
Det er børnene, der i fællesskab med de ældre bestemmer, hvad der skal læses op. Ordningen har været i gang siden december 2014, og det har udviklet sig til at blive et meget givende bekendtskab for både børnene og de ældre.
”Børnene synes, det er spændende at lære de ældre at kende og at høre om det liv, de har levet. For eksempel er det et hit at høre om oplevelser fra krigens tid,” fortæller aktivitetsmedarbejder på Kildevang Anne Katharina Scamuzzi, som har fået en beskrivelse fra alle børnene om deres oplevelser som læsevenner.
Børnene læser både for de meget velfungerende ældre, der kan fortælle spændende historier fra deres liv, men de læser også for de svagere ældre, som ikke altid opfører sig forudsigeligt. Derfor kræver det også noget af børnene at være læsevenner.
”De kan for eksempel opleve, at en beboer ikke ønsker at få læst højt lige på det tidspunkt, de er der, og går midt i højtlæsningen. På den måde kan børnene lære meget om rummelighed og tålmodighed,” fortæller Anne Katharina.
Børnene fra 5.B. synes, det er både sjovt og hyggeligt at komme og læse for de ældre, og klassen vil gerne fortsætte som læsevenner for beboerne på Kildevang, hvis der ikke er en ny 5. klasse, der melder sig i næste skoleår.