Gammel Estrup – Herregårdsmuseet slår dørene op for to nyistandsatte rum – Billardsalen og Tårnværelset – på herregårdens anden sal.
Rummene er indrettet som typiske herreværelser fra midten af 1800-tallet og tilføjer en ny dimension til formidlingen af herregårdslivet i perioden. Rummene er en del af museets permanente udstilling og åbner for publikum lørdag den 27. juni.
I Billardsalen og Tårnværelset hænger røgen tyk, og der bliver drukket, spillet og diskuteret blandt de mange fremmødte mænd (og kvinder). Vi er til udstillingsåbning på herregården Gammel Estrup, og stemningen er festlig og løsluppen. Et par herrer i 1800-talsgevandter får sig et slag billard, mens andre synger fædrelandssange. Tjeneren serverer portvin og cigarer for de mange gæster, for der må og skal både ryges og drikkes her. Længere nede af gangen opholder en håndfuld kvinder i smukke historiske kjoler sig. De drikker te og diskuterer, men blander sig naturligvis ikke i mændenes festligheder:”Når man var færdig med middagen, som herrer og damer indtog sammen, så var det almindeligt, at man fortrak til mere behagelige omgivelser. Kvinderne og mændene gik hver til sit, og placeringen af herreafdelingen på husets anden sal var ikke tilfældig. Mens periodens herregårde som hovedregel havde deres repræsentative stuer og sale placeret på den fornemme bel-etage på førstesalen, var netop herregårdens herreafdeling ofte placeret lidt i periferien. Herrernes aktiviteter kunne være højlydte og var som regel indhyllet i tobaksrøg, så hensynet til damerne begrundede placeringen. Men mon ikke hensynet til herrernes muligheder for en friere udfoldelse også har haft en indflydelse”, siger museumsinspektør Marie Aaberg Andersen, der står bag istandsættelsen og nyformidlingen af herreværelserne.