Den internationale Alzheimerdag blev for nylig markeret i Randers Kommune med en fremvisning af forskellige hjælpemidler til demente. Der findes nemlig mange forskellige ting, der kan gøre livet lettere og mere behageligt for demente, og for mange pårørende er det store udvalg en meget positiv overraskelse.
 
Kuglestole, kædedyner, komfurvagt, tryghedsalarmer, dukker, stofkæledyr, erindringskasser, digital livshistorie, GPS’er, demensfilm – listen over hjælpemidler er mindst fire gange så lang som denne, og der kommer hele tiden nye tilføjelser.
”Demensområdet har stor bevågenhed Randers Kommune, og i anledningen af den internationale Alzheimerdag har vi valgt at sætte fokus på hjælpemidler, som kan gøre livet lettere for demente og deres pårørende,” sagde formanden for Sundhed og Omsorgsudvalget, Leif Gade, da han for nylig bød velkommen i Kulturhusets store sal, hvor et udvalg af hjælpemidler var udstillet.
Arrangementet var et samarbejde mellem Randers Kommune og Alzheimerforeningen, som havde inviteret en række udbydere af den nyeste teknologi inden for demenshjælpemidler.
 
En wauw-oplevelse
Hjælpemidler til demente har mange forskellige funktioner. Der er udstyr, der kan forebygge ulykker i hjemmet og metoder og teknologi, der kan hjælpe den demente til at huske ting, som ellers er forsvundet fra hukommelsen. Der findes også et udvalg af ting, der kan medvirke til at bevare den dementes aktiviteter og selvstændighed.
”Vi besøgte Hjælpemiddelhuset i Randers, fordi vi skulle hente en speciel stol og krykker til min hustru, som lider af Alzheimer, og så tilbød de at introducere os for udvalget af hjælpemidler til demente. Min reaktion var – wauw!” fortæller forhenværende officer i hæren, Bent Agger.
Med hjem fik de en lydafspiller, og de modtager hver måned et antal cd-rom’er, så Birgit Agger kan vedligeholde sin interesse for romaner.
Selvom Bent Agger har sat sig grundigt ind i udvalget af hjælpemidler, lykkedes det ham alligevel at finde ny inspiration på udstillingen i Kulturhuset.
 
Ønske om fokus på hjælpemidler
Det mest kendte hjælpemiddel til demente er givetvis GPS’en, som er udviklet til at løse problemet med demente, der går ud og ikke kan finde hjem igen. Det er dog en vigtig pointe for medarbejderne på demensområdet i Randers Kommune, at GPS’en ikke kan stå alene, og det har flere pårørende også erfaringer med.
”Det er helt sikkert en fejl at tro, at en GPS løser alle problemer. Den kan svigte på mange områder,” fortæller Lene Andersen, som har oplevet, at hendes demente far tager GPS’en af, at den løber tør for strøm eller at den kommer udenfor dækning.
Lederen af Hjælpemiddelhuset Kronjylland, Jesper Heilmann Petersen, gør ofte pårørende og plejepersonale opmærksomme på, at det måske er andre ting, der skal til.
”Det kan være, der i stedet er brug for mere aktivering, ekstra besøg fra plejepersonale og andre hjælpemidler som for eksempel en dørkontakt, trædemåtte eller lignende,” siger Jesper Heilmann Petersen.
Som pårørende kan man altid henvende sig på Hjælpemiddelhuset, hvis man gerne vil have råd og vejledning. Der er også flere hjælpemidler, man gratis kan låne med hjem.