Nyt løbebånd kaldes af kendt randrusiansk fysioterapeut for epokegørende nyt
 
Man forestiller sig ikke lige smerteplagede gigtpatienter, folk med sklerose eller Parkinson eller leddegigt på et motionsløbebåmd. Heller ikke folk mærket af blodprop, hjerneskade eller spastisk lammelse er dem, man først tænker på som løbebåndsbrugere.
Men nu kan de fleste med ovennævnte skavanker/handicaps komme ud at løbe/gå, og den kendte randrusianske fysioterapeut Finn Thomsen og hans samarbejdspartner, massør Flemming Svendsen, kalder begge et nyt løbebånd, Alter G eller antityngdekraftsløbebåndet, for intet mindre end epokegørende.
Til brug på båndet iføres man noget lignende et par ekstra shorts, og så er det ellers i gang.
Jamen… Hvordan og hvorledes?
Ganske enkelt ved, at båndet, der oprindeligt er udviklet af NASA til træning af astronauter i vægtløs tilstand, kan bære op til 80 procent af kropsvægten hos den, der skal løbe.
Omskrevet vil en patient med en vægt på 100 kg. kunne lettes for de 80 kg. under løbeturen.
Båndet kan ikke få alle ud at løbe. Men det er tæt på.
Mange kan ikke bevæge sig uden at få belastningsskader. Det kan de nu. Og kan få forsøget muskelkraften og derved få bedre motorik.
Det eneste, der kræves for at kunne få glæde af maskinen, er, at man har blot en smule kraft i benene, så man kan holde sig oprejst på løbebåndet.
”Har man det, kan vi hjælpe til at få flere muskler i benene. Ja, selv kørestolsbrugere med bare lidt muskler i benene kan få glæde af båndet, der groft sagt giver alle mulighed for at bevæge sig som raske mennesker,” siger Finn Thomsen.
 
Mange muligheder
 
Løbebåndet og belastningsreduktionen giver mange andre muligheder.
Ekstremt overvægtige har svært ved at tabe sig via løb, fordi muskler og led ikke kan klare den store belastning. Her er Alter G også genial. Med muligheden for at reducere kropsvægten med op til 80 pct. er der helt andre udsigter,
”Jeg har haft en person herude med en vægt på 145 kg. Vedkommende vil gerne ned på 90. Blot ved at reducerekropsvægten med 50 procent kommer pågældende ned på en vægt på 72.5 kg på båndet, og så er det noget nemmere at løbe,” siger Flemming Svendsen om forsøget på at tabe tæt på 40 pct. af personens nuværende vægt.
Det er Flemming Svendsen, der har investeret i løbebåndet, der nok skal blive brugt. Flemming er massør i ligaklubben Hobro IK, og flere spillere har allerede haft glæde af en tur på båndet.
”Alle de store klubber har sådan et løbebånd, og da Andreas Cornelius i FCK brækkede foden, kom han hurtigt på løbebåndet, hvorefter man så ventede på, at hans brud skulle hele. Da det var helet, var han i helt forrygende fysisk form via turene på Alter G og hurtigt klar til come-back,” fortæller Flemming Svendsen.
Løbebåndet kan også bruges til at få idrætsfolk hurtigt tilbage i aktivitet efter skader.
”Jeg vil kalde det accelereret genoptræning. Alle har i en lang periode ledt efter den formel, der kan forkorte en idrætsudøvers skadesperiode. Med Alter G er vi godt på vej, for med det løbebånd er vejen tilbage til banen kortere. Han eller hun kan med vægtaflastning træne stort set dagen efter, at skaden er opstået. Derved sættes han eller hun ikke tilbage med hensyn til fysisk form, ”siger Thomsen og Svendsen om båndet, der kan hjælpe stort set alle aktive med ankel-, knæ-eller muskelskader. Eller idrætsfolk, der kort og godt blot er i dårlig form.
 
Løb uden besvær
 
Finn Thomsen og Flemming Svendsen har taget løbebåndet i brug. Den tidl. Randers Freja FC-angriber Michael Laursen har prøvet en tur på båndet.
Han snuppede en løbetur på et kvarter.
”Og det har jeg ellers ikke gjort eller kunnet de sidste fire år,” sagde Michael, der ikke hører til de mindste, men ikke så besværet ud af løbeturen.
”Det var en fed oplevelse. Jeg løb helt uden besvær. Det føltes nærmest som at være flyvende, og hælene var ved at lette fra jorden. Det her havde jeg ikke forstillet mig,” sagde Laursen efter løbeturen, der trods vægtaflastning stadig har 100 procent kredsløbs- og styrkemæssig effekt.