På gangen i Sprogcenter Randers hænger der små annoncer som eleverne selv har skrevet. Her er en salgsannonce og her er en købsannonce. Her er sågar en opskrift og en boligannonce. Alt sammen en del af den undervisning som lige nu finder sted.
“Det er en god måde for eleverne at få indblik i, hvad der foregår omkring dem”, siger lærer Lone Jepsen.
“Derfor syntes vi også, det var en god idé at tage udgangspunkt i Din Avis, netop fordi det er en lokalavis, som alle kan forholde sig til”, siger hun.
Din Avis kommer gratis ind af brevsprækken hver uge i 41.000 eksemplarer og de flygtninge der går på Sprogcenter Randers, er alle en del af læserskaren, selvom de fleste dog ikke er så velbevandret i det danske sprog endnu. Men det er en god øvelse for dem at læse avisen, mener deres lærer.
“Det er en del af det at lære at skrive og læse dansk om medborgerskab og at holde sig orienteret om det lokalsamfund de er en del af. En lokalavis er mere overskuelig for dem en avis de kan bruge i det daglige”, siger Lone Jepsen.
 
Besøg fra avisen
I sidste uge skulle avisens udsendte og undertegnede, Pia Asvig Iversen, så forbi skolen for at svare på spørgsmål fra eleverne. I et klasseværelset mødte jeg fem entusiastiske elever – ægteparret Mustafa og Newroz Sulaiman som er kurdiske syrere, Nydia Sanchez fra Colombia, Man Babaur Rai fra Bhutan og Farid Bakr Sulaiman også kurdisk syrer.
De spurgte hvordan en journalist arbejder, hvornår hun møder og hvordan arbejdstiderne er. Alle spørgsmål de fik svar på. Og her så det lidt anderledes ud end de er vant til fra deres hjemland.
Tre af eleverne er lige nu i praktik 17 timer om ugen – en lidt blandt fornøjelse for de tilrejsende flygtninge, hvis man spørger dem.
Men over hele linjen var der stor tilfredshed med måden at arbejde på og de har alle syntes det har været sjovt at skulle arbejde med deadlines og skrive annoncer. Noget der har hjulpet dem i deres daglige læring om det danske sprog.
De er vant til ugeaviser fra deres respektive hjemlande og det ser ud til at ugeavisen er et internationalt fænomen. Dog i Nepal, hvor Man Babaur Rai fra Bhutan har boet i flygtningelejr i 20 år, koster avisen en tyver.
De slutter hermed forløbet af med avisen ved at læse om dem selv i Din Avis.