Men det skulle heller ikke gerne være nødvendigt at samle ind blandt befolkningen, siger socialdemokraterne og Velfærdslisten. Her kan man slet ikke forstå, at det skulle være nødvendigt.
“Det kan blive en glidebane, for hvad bliver det næste så, der skal samles ind til”, siger næstformand i Kultur og Fritidsudvalget Ellen Petersen (S).
Heller ikke borgmesterkandidat for socialdemokraterne, Torben Hansen, mener, at man skal spørge borgerne om ekstra penge til renoveringen af en offentlig park.
“Jeg synes hellere, at folk skal støtte op om deres lokale idrætsklub eller en af de mange humanitære organisationer i stedet for. Vi burde i kommunen kunne finde penge til en offentlig park”, siger han.
I alt håber kommunen at samle 500.000 kroner ind fra private, firmaer og fonde.
Indsamlingen til Doktorparken har været i gang siden 20. februar, og men der har ikke været den søgning til indsamlingen, som man havde håbet på fra politikernes side.
“Crowfunding er et helt nyt område for Randers Kommune. Og jeg tænkte at når nu parken var så vigtig for folk, var der sikkert også nogle der ville støtte økonomisk”, siger borgmester Claus Omann Jensen.
Han er godt klar over at det er en hård prioritering og et sats fra kommunens side, for mange mener at skattebetalingen må være nok i sig selv.
“Der er sat 1,9 millioner kroner af til renoveringen af Doktorparken de 400.000 af dem er ekstraordinær bevillinger fordi det har været vigtigt for folk at bevare fuglevolierne derude. Men der har altså ikke været penge nok til at få hele økonomien til at løbe rundt, så derfor prøver vi indsamlingen”, siger borgmesteren.
Han kan dog godt se nu, at der ikke er den folkelige opbakning økonomisk, som man kunne have håbet på.
“Mit ønske er, at de der kan gå den ekstra mil rent økonomisk, også rent faktisk ville støtte op om indsamlingen, men det har ikke været tilfældet”, siger han.
Indtil avisens deadline er kun 28.000 kroner samlet ind – fortrinsvis fra private. Så virksomheder har helt afholdt sig fra at deltage i indsamlingen.
Borgmesteren fastslår dog, at man ikke skal have dårlig samvittighed over, hvis man ønsker at bevare haven, men ikke kan støtte økonomisk.
“Det er fair nok hvis folk ikke har penge. Men nu er det også sådan i et kommunalt budget ligesom i det private husholdningsbudget, at man kun kan få noget så længe, der er penge. Og jo vi kunne tage fra andre områder og give til Doktorparken, men så skulle vi tage fra skolerne, børnene eller de ældre. Så det er en prioritering, vi her har gjort”, siger borgmester Claus Omann Jensen.
Også formand for Kultur og Fritidsudvalget Mogens Nyholm bakker op om indsamlingen.
“Men det har ikke givet det afkast, som vi kunne ønske. Men vi må se i øjnene, at det er den økonomiske virkelighed, vi levet i, at der ikke er nok penge til at finansiere det, vi gerne vil, derfor prøver vi det her”, siger han.
“For jeg har da tænkt, når man kan lave indsamlinger på landet, så kan man vel også i byen. Men det har ikke været tilfældet”, siger han.
Både Claus Omann Jensen og Mogens Nyholm tager sagen til efterretning, og de bedyrer, at der ikke er lignende indsamlinger i støbeskeen.
 
Dårlig plan
Men hele indsamlingen er en dårlig idé, mener Ellen Petersen (A) næsteformand i Kultur- og Fritidsudvalget.
“Det er en glidebane, hvis du spørger mig. Hvor skal man så samle penge ind næste gang? Bliver det til aktiviteter for de ældre eller til velfærden?”, spørger hun.
Hun mener ikke, at dette projekt lovliggør en indsamling.
“Det er mig meget imod at lave en indsamling som denne, og jeg bliver også bekræftet i, at det ikke er en god idé, når der nu ikke er kommet så mange penge ind”, fastslår hun.
“Jeg har stemt imod og jeg har aldrig set det som en kommunal opgave at samle penge ind blandt befolkningen. Det kunne man gøre, hvis der var oprettet en støtteforening for Doktorparken. De kunne så have samlet penge ind”, mener hun.
Heller ikke Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten, mener at indsamlingen er en god idé. Han er også direkte imod en sådan.
“Det er et spørgsmål om at prioritere økonomien ordentlig”, siger han.
“Når man nu kunne finde 4,6 millioner kroner til at udsmykke Hospitalsgade, kunne man så ikke finde alle pengene til renoveringen af Doktorparken. Det synes jeg er mærkeligt”, siger han i en kommentar til Din Avis.
“Og hvor går grænsen – skal vi så samle ind til kernevelfærden næste gang?”, spørger han.
Det er ikke ulovligt for en kommune at lave indsamling til offentlige anliggender. Det står kommunerne frit for – det eneste man ikke må er at drive konkurrenceforvridende virksomhed, oplyser kommunalforsker Roger Buch.
Men han synes dog, det er helt usædvanligt, at en kommune går ud med raslebøssen på denne måde.
 
 
Ingen flødeskum
Hvis man ikke får samlet tilstrækkelig med midler ind, vil det ikke have indflydelse på udformningen af Doktorparken. Alléen, fuglevoliere og legeplads bliver lavet uanset hvad. Men det er den lille ekstra ting, der skal gøre stedet mere levende, der må spares på, fortæller konsulent i Kultur og Fritid, Anne Louise Nielsen.
“Det er flødeskummet på kagen, hvis man kan sige det sådan. Det er formidlingsdelen, der vil blive sparet på. Der er planer om en digital platform, der skal være hele læringsdelen omkring området og dyrelivet derude. Den må vi skære på, hvis ikke midlerne er til det. Men Doktorparken får et løft uanset hvor mange penge, der kommer ind”, fortæller hun.