Michael Aastrup besøgte bl.a. flygtningelejre på Sinjar Bjerget og i Kirkuk, hvor der hver dag kommer mange nye flygtninge fra ISIL-kontrollerede områder. De er alle på flygt fra ISIL’s barbariske adfærd.
”Der er rigtig mange mennesker som stadig mangler basal hjælp. Vi taler om telte, om mad, ja alt det, som er hele forudsætningen for at leve. Det var en stor overraskelse for mig, at der stadig er mangel, og at vi stadigvæk er helt nede på det basale niveau. Og det er jo fordi der stadig er alt for mange mennesker i flygtningelejrene, og der kommer endnu flere på baggrund af ISIL’s fuldstændig barbariske adfærd mod civile i deres områder.” – udtaler Michael Aastrup Jensen, MF (V).
Michael Aastrup Jensen var inviteret af Mission Øst. En dansk nødhjælps- og udviklingsorganisation, der har til formål at hjælpe sårbare mennesker og støtte lokalsamfundets kapacitet til at organisere og hjælpe sig selv. Han oplevede bl.a. hvordan Mission Øst er den eneste internationale nødhjælpsorganisation, som er til stede på bjerget i Sinjar, hvor der stadigvæk er tusindvis af civile, som er flygtet fra fronten.
Der blev også lejlighed til et møde med ministeren for udenrigsanliggender, Falah Mustafa, for den kurdiske regionale regering i Irak. Her drøftede de, hvordan Danmark og den regionale regering kan styrke samarbejdet, så vi kan få nedkæmpet ISIL og genopbygget Kurdistan i Irak. Besøget i Irak gjorde et stort personligt indtryk på Michael Aastrup Jensen.
”Vi var jo inde og besøge en familie i flygtningelejren i Kirkuk. Forældrene havde netop mistet tre børn for få dage siden på grund af landminer. De flygtede fra IS-kontrollerede områder til flygtningelejren og kom gennem minefelter, som IS havde lagt ud. At sidde inde i det telt og møde denne familie, satte det hele i relief. Her taler vi om menneskeskæbner, om helt almindelige familier, som er så hårdt ramt af død, at det selvfølgelig gør et kæmpe indtryk. Det bliver personligt for én og ikke bare et tal i en statistik.” siger Michael Aastrup Jensen, MF (V).