En stor gruppe unge fra Randers deltog i Kulturmødet på Mors, der netop er afviklet. Med et besøgstal mellem 15-20.000 deltagere, må Kulturmødet betegnes som en bragende succes. Deltagelsen var arrangeret i et samarbejde mellem Randers Ungdomsskole og Randers Bibliotek. De unge havde indrettet en stand på Kulturmødet, hvor de udfordrede andre unge på holdninger til spørgsmål som bl.a.: “Hvad er ungdomskultur for dig?” og “Hvad kunne du tænke dig at se mere af i ungdomskulturen?” Hvert år er et særligt område på Kulturmødet dedikeret til unge, og det var første gang, unge fra Randers deltog så talstærkt på Kulturmødet.
Mange af de unge deltagere på Kulturmødet fik stillet spørgsmålene af de unge fra Randers, og de gav deres mening til kende ved at skrive deres holdninger på en kæmpe opslagstavle. Unge fra andre steder i regionen bød ind med andre aktiviteter under samme overskrift om demokrati.
Sammen med hovedparten af bibliotekerne i Region Midt deltager Randers i et projekt med titlen: “Demokratistafetten”. I efteråret havde Randers for første gang stafetten, og mange vil kunne huske, at der dengang kørte en 11-personers samtalecykel rundt i Randers’ gader i et par uger.
Med projektet vil bibliotekerne udfordre de unge og opfordre til aktiv deltagelse i demokratiet. Samtidig er projekts opgave at gentænke bibliotekets rolle i forhold til unge. Projektet fortsætter ind i 2017 med nye aktiviteter indenfor samme ramme, støttet af midler fra Århus Kulturhovedstad 2017. Projektet er ligeledes støttet med EU-midler, og for de midler planlægger biblioteket i det kommende år at sende unge fra Randers til Belgien, Holland og Polen for at tale om demokrati med andre unge.