Et grønt åndehul, frodig og smuk – og fyldt med historie. Tøjhushaven i Randers er altid et besøg værd, og nu kan du komme på en gratis parkvandring med gode historier om områdets lange, spændende historie. Der er parkvandring onsdag 11. oktober kl. 15.30

Her kan man høre om kronprinsebesøg, telt-brand, patriotiske fester og meget andet i årene 1800-1900.
Parkvandringen er den tredje af fem lokale arrangementer i Randers, som her i efteråret lægger sig op ad DR’s populære serie ”Historien om Danmark”.
Museumsinspektør Hanne Schaumburg Sørensen er kvinden bag den historiske parkvandring i Tøjhushaven. Hanne Schaumburg Sørensen er en rutineret omviser og fortæller med et stort kendskab til Tøjhushaven og dens – til tider dramatiske – historie.

”Et af Tøjhushavens absolut højdepunkter var i august 1831, hvor kronprins Christian, den senere Christian 8., deltog i et bal, det blev afholdt i et stort telt, der var rejst i haven. Her dansede kronprinsens med borgerskabets døtre i skæret af kulørte lamper og fakler, ” fortæller Hanne Schaumburg Sørensen og fortsætter:

”Aften sluttede dog dramatisk, da der gik ild i teltet, og det nedbrændte! Hans kongelige højhed kom dog heldigvis ikke til skade. ”

Pæne omgivelser, tak
Tøjhushavens historie går helt tilbage til 1802, hvor en kreds af randrusianske borgere mente, at våbenmagasinet ”Nørrejyllands Tøjhus” skulle have pæne omgivelser. Tøjhushaven blev herefter opført i romantisk havestil med mindesmærker og stemningsfulde store gamle træer.
Tøjhushaven var på det tidspunkt det eneste grønne område i Randers, og haven var i sin glansperiode midtpunkt for alle større festligheder i Randers. Her blev der afholdt store patriotiske fester med musik, optog og dans. Tøjhushaven blev senere udkonkurreret af Skovbakken.

Gratis adgang. Mødested: Indgangen til Tøjhushaven for enden af Tøjhushavevej. Det er Museum Østjylland, der arrangerer.

Næste foredrag:
Det næste gratis foredrag i forbindelse med ”Historien om Danmark” kan opleves onsdag 18. oktober kl. 15.30
Emnet er denne gang Randers i årene 1900-1950