Atelier 12B i Jernbanegade fik for alvor Gerda Pedersen og Michelle Marhauer Pedersen til at grave deres kunstneriske åre fri

Sammen udstiller de nu akryl, akvarel, tegning og keramik i Helligåndshuset 8. og 9. december.

Trangen til at udfolde sig kunstnerisk har Gerda Pedersen og datteren, Michelle Marhauer Pedersen, altid haft. Men i mange år var den svær at få afløb for

”Jeg ville på kunstakademi, da jeg var færdig med skolen. Det var det eneste, jeg havde lyst til. Men selvom det var mor, der havde opmuntret mig til at tegne og male som barn, mente hun ikke, at det var noget at uddanne sig indenfor. I stedet valgte jeg derfor at blive teknisk assistent, ” husker Michelle Marhauer Pedersen.

Hun forsøgte at holde fast i tegningen, men maleriet var svært at passe ind i en travl hverdag med barn og fuldtidsjob.

”Det var bøvlet, at finde al grejet frem, bare for at pakke det sammen få timer efter. Det blev ikke rigtigt til noget, ” konstaterer Michelle Marhauer Pedersen, der i dag bor med mand og børn i Dronningborg.

En øjenåbner
Gerda Pedersen arbejdede i mange år som frisør i Dronningborg og fandt kun anledning til at tegne og male, når der var børn i huset som undskyldning. Men da hun for 12 år siden indledte pensionisttilværelsen med et kunstmalerforløb på Daghøjskolen i Randers, følte hun sig med ét på den helt rigtige hylde.

”Jeg forsvandt fuldstændig ind i farverne, og stod alene tilbage og malede, når alle andre var gået hjem. Jeg opdagede ikke engang, at de forsvandt, ” griner Gerda Pedersen, der i dag bor i Nordbyen.

Gerda Pedersen slap ikke penslen igen, og for fem år siden blev hun en del af kunstnerfællesskabet Atelier 12B, der holder til i Jernbanegade. Det samme blev Michelle, der nu ikke længere var småbørnsmor og besluttede at give kunsten en chance. Atelier 12B viste sig at være det helt rigtige for både mor og datter.

”Her kan man bare lade sine ting stå og vende tilbage, når der er et ledigt øjeblik. Vi har adgang til atelieret 24 timer i døgnet, uden at hjemmet roder, ” forklarer Michelle Marhauer Pedersen med et smil.

Fællesskabet blandt de 12 kunstnere på adressen er et kapitel for sig.

”Vi har det så godt med hinanden. Når vi mødes, bliver der først snakket på højtryk, og så bliver der helt stille. Alle koncentrerer sig om hver sit, ” fortæller Gerda Pedersen.

Lokale udstillinger
Udover maleriet og tegningen har Michelle Marhauer Pedersen de seneste tre år dyrket keramik, som hun blandt andet udstiller i Randers Kunsthus og Galleri Bo i Skagen. Mange af hendes modeller kan ses på udstillingen i Helligåndshuset. Gerda Pedersen kommer med akrylmalerier og akvareller.

”Vores udstilling er meget alsidig, fordi vi er det, ” smiler Gerda Pedersen.

Michelle Marhauer Pedersen og Gerda Pedersen har udstillet sammen før i Hornbæk Sognegård og Skt. Andreas Kirke. De to er desuden medlemmer af Nørhald Kunstforening, og en del af deres værker findes i øjeblikket på den årlige medlemsudstilling på Mellerup Efterskole.

Udstillingen i Helligåndshuset er åben fra klokken 12-18 fredag 8. december og fra klokken 10-15 lørdag 9. december.