Museum Østjylland har sammen med Freja indsamlet genstande og historier fra klubbens lange liv, og du kan i udstillingen glæde dig til et muntert og nostalgisk tilbageblik på en af byens helt store idrætsforeninger.

Randers Freja er en af byens største og ældste idrætsforeninger, som har haft stor betydning for generationer af randrusianere. I år fylder den 125 år, og det fejres blandt andet med en ny særudstilling på Museum Østjylland. Det skriver museet i en pressemeddelelse.

»Der findes næsten ikke den familie i byen, som ikke har været i kontakt med den gamle forening – som udøver, tilskuer, frivillig, eller når Frejas sportsresultater har været centrum for diskussioner ved middagsbordet!« smiler arkivar Mathilde Storvang.

»Randers Freja har i lange perioder været den forening i byen med de bedst rangerede seniorhold i atletik, håndbold, fodbold og bordtennis. Derfor blev klubbens bedste hold også hurtigt hele byens hold. Navnet Randers Freja vækker stadig mange minder om store sportslige triumfer og en stolthed over at være randrusianer.«

Rollen som frysende tilskuer på et stadion har mange forældre til mindre børn oplevet på egen kolde krop. Her er det tilskuere på Randers Stadion, der prøver at holde varmen i 1950’erne. Foto: Randers Stadsarkiv

Randers Sportsklub Freja blev stiftet i 1898 af seks initiativrige kun 15-årige drenge. Allerede den første vinter fik klubben 100 medlemmer, og herfra voksede den støt. I dag har klubben knap 1.200 medlemmer, som kan dyrke atletik, fodbold, håndbold eller triatlon.

Medlemmer og tidligere Freja-medlemmer af Randers Freja har udlånt deres personlige effekter til særudstillingen. Du kan blandt andet se mange af de tidligere spillertrøjer, Jørgens Rasmussens fodboldstøvler, maskot-bamsen Freja, depecher og spyd fra 1940’erne, badedragt fra 1930’erne og selvfølgelig masser af pokaler og billeder. Særudstillingen dykker også ned i fortællingen om både nedture og de mange succeser, som klubben har fejret i sine 125 år.

»Vi har i udstillingen skabt plads til, at gæsterne kan fortælle deres egen gode Freja-historie. Vi vil også efter udstillingsåbningen invitere til en række aftener, hvor fortælling og erindringer fra tiden i Freja er i højsædet,« fortæller Mathilde Storvang tilføjer:

»Hvis jeg kommer forbi udstillingen og hører snak og latter fra gæsterne, vil det være den bedste anmeldelse af udstillingen, jeg kan få!«