Tidligere lærer på Østervangsskolen Hans-Henrik Sørensen fortæller om en overset tid i Dansk Vestindien i bogen ”Saligia”, der netop nu kan købes på Bogform

 

Indtil 2017, som var 100 året for salget af Vestindien til USA, var der mange danskere, der aldrig eller kun lidt havde stiftet bekendtskab med historier fra dengang Danmark var en slavenation. Vi har måske kun hørt, at vi var de første, der frigav slaveriet – men dette passer lang fra. De rigtige historier skal også fortælles, mener Hans-Henrik Sørensen, og derfor besluttede han sig for at skrive en roman med udgangspunktet i slaveoprøret på St. Jan – også kaldet St. John på engelsk. Oprøret fandt sted i 1733 og er udgangspunktet for romanen, der handler om Kresten Balder, der stævner ud fra Aarhus med kurs mod Afrika og siden de Vestindiske øer tidsnok til at opleve oprøret.

Hans-Henrik Sørensens interesse for historierne om Vestindien stammer helt tilbage fra barndommen, hvor han fik et frimærkehæfte, hvor man kunne samle frimærker fra det tidligere Vestindien. Dette vakte Hans-Henriks interesse.

 

Historien skal fortælles

Dette er tanken bag hele romanen ”Saligia”, der tager sin begyndelse i Aarhus, og slutter på St. Jan i Vestindien. En vigtig historie, mener Hans-Henrik Sørensen, tidligere lærer på Østervangsskolen.

“Oprøret er en del af historien. Vi hører altid om Von Scholten og hans historie. Men der er mange andre historier at fortælle om kolonitiden, blandt andet denne om slaveoprøret på St. Jan. Og den er vigtig at fortælle”, mener Hans-Henrik Sørensen.

Han mener ikke, at vi skal glemme den grusomme fortid vi har, som slavenation.

Historien dokumenterer at slaverne på St. Jan gjorde oprør i 1733 – oprør mod den danske slavemagt. På dette tidspunkt var der et stort overtal af slaver på St. Jan – der boede 208 europæiske bosættere og 1.087 slaver på øen.

Oprøret blev ført an af to slaver fra Vestafrika, der var ud af høvdingeslægt. Med sig i oprøret fik de bortløbne (maroon) slaver, der havde gemt sig i junglen på øen. De var kommet fra blandt andet St. Thomas og havde gemt sig for den hvide overmagt – blandt andet danskerne, der på dette tidspunkt havde koloniseret St Thomas og senere skulle overtage både St Jan og St. Croix.

Dette skete kun kort tid efter at danskerne havde lagt beslag på øen, der endnu ikke var koloniseret.

Og det er her hovedpersonen ender på sin rejse over atlanten efter at have været omkring Vestafrika på den farefulde færd.

Romanen er fri fantasi, men tager udgangspunkt i skibet ”Haabets Galley” der stævnede ud fra Immervad i Aarhus. En rejse der er dokumenteret, og som forfatter Hans-Henrik Sørensen placerer sin hovedperson på. Historien har mange faktuelle facetter, men spiller også på fantasien, da det også handler om at finde en gammel sørøverskat i Vestindien, nemlig den berygtede Pirat Sort Skæg/Black Beards skat, der er gemt på en af øerne. Piraten huserede på egnen først i 1700-tallet. Hans liv er også dokumenteret i flere skrifter.

Romanen handler om Kresten Balder, der er søn af præsten i Borum ved Aarhus, og må flygte i 1724 på grund af en episode på latinskolen. Han ender i Dansk Vestindien, hvor han blandt andet bliver øjenvidne til slaveoprøret på St Jan i 1733. Han kommer på sporet af en skat, som Sort Skæg har skjult. Bogen giver et tidsbillede af det barske liv, som det blev levet i 1700-tallet i den gamle tropekoloni. Bogens titel Saligia er de latinske bogstaver i de syv dødssynder – ord der meget godt dækker over den måde især slaveejerne og de rige opførte sig på overfor laverestående mennesker på den tid.

Hans-Henrik begyndte at skrive sin bog i 2010. Hans første besøg på Vestindien var i 2004, hvor han kom på tværs af en dokumentarudsendelse om netop slaveriet på St Jan. Det lagde grunden til bogen. I 2012 rejste han atter til øerne, for at få de sidste billeder på plads, og se de steder, der er beskrevet i både dokumentaren og i flere dokumenter.

Han mener bogen er vedkommende og man skal læse den for at få indblik i slaveriet.

“Og for at få indblik i de grusomheder, der var på den tid. Den måde man behandlede andre mennesker på var typisk for tiden. Men det er en tid vi skal fortælle om, for den er en del af vores historie”, siger Hans-Henrik Sørensen.

Bogen kan købes på Bogform.dk.


Hans-Henrik Sørensen har altid skrevet meget – han har blandt andet udgivet to rejsebøger fra New Zealand og Australien. Han var medforfatter på engelsklærerbogsystemet “Abracadabra” og quizbøgerne “Professor Pedersens kreative quizbog. Saligia er hans første voksenroman