Louise Østergaard og stafetholdet klar til EM i Berlin

 

24-årige Louise Østergaard fra Randers Freja Atletik, der må have fået både atletik og hurtighed ind med modermælken, da hun er datter af Frejas hurtigste kvinde i 70’erne, Pia Østergaard, er klar til at repræsentere dansk atletik ved EM i Berlin senere i denne måned.

 

Louise løber første tur på det kvindelige landshold på 4×100 meter, der sluttede kvalifikationsperioden blandt de 16 bedste hold i Europa og er dermed klar til at løbe i Berlin. Efter hidtil i denne sæson at have deltaget i stævner rundt omkring i Europa, herunder bl.a. Tyskland, Sverige, Schweiz og England

Dansk rekord på 44.95 (forbedring af 35 år gammel rekord) og senest 45.06 ved Golden League-stævne i London var nok til 16.-pladsen, mens Cypern blev henvist til 17.-pladsen i et specielt kvalifikationsprogram, hvor en nations to hurtigste tid tæller. Det danske hold havde løbet 44.95 og 45.06, mens Cypern løb i 44.72 og 45.51 og altså havde løbet en tid hurtigere end de danske piger, men sammenlagt var forskellen 22 hundrededele af et sekund – Danmark samlet 90.02 mod Cyperns 90.23. Cypern kommer så alligevel til start i Berlin, idet Belgien, nr. 15 på listen, har meldt afbud.

 

En meget stor ting

 

EM-udtagelsen vakte naturligvis jubel hos Louise.

”Vi har ikke forventet, at vi skulle nå så langt, som vi er nu, men selvfølgelig har vi håbet på det – at vi så nu står med billetten til et europamesterskab er en meget, meget stor ting.  Vi har lagt en masse hårdt arbejde i det, så vi er bestemt heller ikke kommet sovende til vore resultater,” sagde Louise efter hjemkomsten fra London og inden afrejsen til træningslejr i Polen, hvor pigerne skal træne og finpudse de sidste detaljer til EM.

”Vi kan alle hver især som sprintere noget særligt, der gavner os i fællesskab i stafetløbet, og nu glæder vi os og håber at kunne få en ny dansk rekord i hus. Det er langt fra umuligt,” siger Louise, der udmærket er klar over, at hun og de fire andre ikke vender hjem med EM-medaljer, dertil er de bedste for gode – især England, der er kvalificeret på to tider under 42 sekunder, mens tre andre er med via to tider under 43 sekund.

Er EM blot det delmål?

”Nu tager vi lige én ting af gangen,” kommer det straks fra Louise, der kalder det en stor gave at tage del i dette stafet-projekt.

”Jeg synes, jeg lærer en masse hver dag og synes., det er spændende at indgå i et team – særligt nu, hvor atletik på mange punkter er en individuel sportsgren” siger Louise, der også har fokus på andet end EM og 4×100 meter.

”Min egen individuelle sæson er også gået efter planen. Jeg ligger stabilt i mine tider på 100 m og ligger tæt på ny personlig rekord, som jeg jagter. Efter EM i Berlin i august ligger DM, som jeg derfor også glæder mig til” siger Louise, der føler sig heldig.

”Min træning er aldrig gået bedre, jeg er skadesfri og har aldrig følt mig så motiveret, som jeg er nu. Jeg har ligeledes et unikt team bag mig i Randers Freja Atletik med René Kvist, min træner, i toppen. Jeg føler mig meget heldig. Jeg udvikler mig hver dag og lærer at være den bedste udgave af mig selv. Og det både på og udenfor de røde løbebaner. Det er, hvad atletik for mig handler om” lyder det fra Frejas EM-deltager.

 

 

To gange tidligere….

At kalde EM-deltagelsen historisk, er ingen tilsnigelse. Nok har dansk atletik to gange tidligere stillet med et kvindeligt 4×100 meter ved et stort mesterskab, men det var ved OL i 1948, hvor holdet i finalen blev nr. fem, og ved VM i 1983. Ved sidstnævnte lejlighed blev der med 45,04 sek. sat en dansk rekord, som altså først blev slået 5. juli 2018 i Lausanne med randrusianske Louise Østergaard på første tur.

 

Belgien – som på kval-listen endte på en 15. plads lige foran Danmark – har valgt ikke at sende et hold af sted. Det betyder, at Cypern som nr. 17 tager den sidste plads.

 

 

 

De fem danske piger

Louise Østergård, Randers Freja – 24 år

Sølvvinder ved DM-inde 2018 på 60 meter, personlig rekord på 100m: 11,89 sek.

Ida Karstoft, Sparta – 22 år

Regerende dansk mester på 200 meter indendørs, personlig rekord på 100 m: 11,94 sek. To kampe for A-landsholdet i fodbold i 2015

Mette Graversgaard, Aarhus 1900 – 22år

Dansk rekordholder på 100 meter hæk (13,39s), personlig rekord på 100m: 11,90 sek.

Mathilde U. Kramer, FIF Frederiksberg – 25 år

Regerende dansk mester på 100 meter. Deltog ved VM-inde 2018 på 60 meter, personlig rekord 11,59 sek.

Astrid Glenner-Frandsen, KIF København – 25 år

Sølvvinder ved DM 2017 på 100 meter, personlig rekord 11,98 sek.