På lørdag udkommer børnebogen ”Bogfuglen”, skrevet af Peter Hjort. Han er tidligere praktiserende læge i Kristrup og nu kendt randrusiansk kunstmaler med sine karakteristiske farverige malerier, som er udstillet flere steder i Randers

 

Der er ingen tvivl om, at Peter Hjort har en kreativ åre, og han lægger heller ikke skjul på, at hvis han i dag stod i den situation, at han skulle vælge mellem en medicinsk uddannelse og en kunstnerisk uddannelse – så havde han nok valgt det sidste. Men dengang i midt-tresserne, da han blev student fra Randers Statsskole, var det ikke helt så velanset eller endda muligt at leve af at være kunstner. Så Peter Hjort valgte den akademiske vej og læste medicin på universitet i Århus. I 1982 købte han en lægepraksis i Kristrup, som han drev i 30 år.

Men lægepraksis eller ej – så fortsatte Peter Hjort med at være kreativ i sin fritid. Der blev malet mange farverige malerier i det private hjem, og værkerne blev udstillet flere steder både i Randers og resten af landet, blandt andet blev hans malerier udvalgt blandt mange hundrede ansøgere til at deltage i Kunstnernes Påskeudstilling seks år i træk.

Da Peter Hjort solgte sin lægepraksis i 2011, blev der tid til at gøre endnu mere ud af maleriet, så nu går der ikke en dag, hvor Peter ikke er at finde i sit atelier.

”Jeg kan simpelthen ikke lade være med at male, og det er skønt, at jeg nu selv kan disponere over min tid,” siger han. Selvom han har malet i mange år, har han stadig masser af idéer, der ofte kommer til udtryk i billedserier. For blot at nævne nogle ganske få, har han lavet en billedserie om ”Moderne Ikoner”, en med Luther-billeder, hvoraf et af billederne blev brugt til en øl-etiket, en med titlen ”Vedvarende Vækst”, som Tradium i Randers købte tre styk af, og en med énstregs-malerier inspireret af Afrika.

Hvis Peter Hjort selv skal beskrive sin stil, er svaret: ”Jeg har ikke en stil, jeg har en idé”.

 

At være forfatter

”Jeg har i mange år også haft en idé om, at jeg skulle skrive noget,” forklarer Peter Hjort. Dette ”noget” blev i 2012 til thrilleren ”I Boldsens skygge”.

”Fra jeg satte mig ned og begyndte at skrive, til bogen var færdig, gik der cirka tre måneder,” fortæller han.

Og forklaringen på, at han kan skrive en bog færdig på så kort tid, er meget enkel:

”Historien skal være færdig i hovedet først, inden man gør klar til at lade idéerne komme ned på papir, og så er det vigtigt, at man ikke bliver for selvkritisk, for så kan man blive ved med at finde fejl og lave rettelser. Jeg er et meget struktureret menneske på mange måder, men når man maler og skriver, skal man lade intuitionen styre,” forklarer han og fortsætter:

”At være kreativ er ikke noget, der bare kommer af sig selv – inspirationens hellige ild er afgørende! Og den må ikke blive destruktiv, hvad enten man er maler eller forfatter.”

 

Bogfuglen

Peter Hjort henter en del inspiration til sit arbejde fra sine rejser til Afrika, hvor hans datter, svigersøn og børnebørn bor.

”Der er så mange interessante ting ved Afrika, og det er altid en stor oplevelse at se glæden og roen hos de folk, der bor der,” forklarer han.

Det var også hans store forkærlighed for Afrika og det afrikanske folkefærd, der gav ham idéen til hans næste projekt ”Bogfuglen”, som udkommer på lørdag.

Det er en underfundig fortælling fra det gamle Kampala, illustreret af ingen ringere end Ivar Gjørup, som især er kendt som mangeårig tegner af Egoland i Politiken. Men dette er kun en del af hans mangesidige talent. Til Helsingør Teatret i den gamle by i Århus har han lavet scenografi til sommeroperaen, og som noget nyt har han også kreeret en tegneserieopera. Begge forestillinger blev akkompagneret af Randers Kammerorkester.

Ivar Gjørup fik sidste år både Holberg Medaljen og Brandes Prisen for sin bog ”Platons Gåde”.

Med sine billeder til børnebogen har Ivar Gjørup tilført bogen en dragende næsten poetisk magi og konkretiseret det mytologiske univers, som er historiens egentlige kerne.

Bogen handler om den uartige bogfugl, der ser dagens lys i Kampalas bibliotek, hvor en bog om det gamle Afrika pludselig transformeres til en fugl med et stort rødt næb. Bogfuglen driver gæk med byens borgere og skaber kaos i gaderne med sine dristige drillerier. Byen og ikke mindst borgmesteren gør alt for at indfange denne formastelige fugl, som åbenlyst repræsenterer den gryende opposition mod kolonimagten. Selvfølgelig bliver den indfanget og stillet for en domstol, men også i retssalen opstår der kaos med ubetaleligt morsomme scener, da Bogfuglen respektløs sviner gulvet til med fugleklatter. Tilmed viser det sig, at den også kan tale – ikke så mærkeligt da den jo er lavet af ord! De tre dommere kommer på en ultimativ hård prøve, før de dømmer bogfuglen til fængsel på vand og brød.

Bogen bliver betegnet som en børnebog, men i virkeligheden henvender den sig til alle aldre. Børn vil ukompliceret kunne glæde sig over de morsomme og til tider barokke begivenheder i bogen, mens voksne sandsynligvis vil finde en dybere mening med historien og forhåbentlig få inspiration til eftertanke.

”Bogen tog mig kun en lille uge at skrive, men så skulle jeg også lige have Ivar Gjørup med på idéen. Han havde længe lovet mig, at vi skulle lave et projekt sammen, og det var jo oplagt, at det skulle være ”Bogfuglen,” fortæller Peter Hjort.

De to har været venner siden studentertiden, hvor de gik i samme klasse på Randers Statsskole og kan nu også kalde sig samarbejdspartnere på en børnebog.

 

Reception

”Bogfuglen” kan købes hos boghandlere fra 25. august.

Der afholdes en bogreception i Helligåndshuset lørdag 25. august fra klokken 11-14, hvor både Peter Hjort og Ivar Gjørup vil være til stede.

Tegningerne fra bogen er udgivet som serigrafier og kan købes signerede ved receptionen