Et forsøg på genbrugspladsen i Langå skal nu afgøre, om der kan hentes penge og miljøgevinster i deponicontaineren

 

I gamle dage levede en losseplads op til sit navn. Men i dag går langt det meste fra genbrugspladsen til genanvendelse eller fjernvarme. Det, der minder mest om den gamle losseplads, er deponiet, hvor de typer affald, der ikke kan genanvendes, bliver gravet ned under kontrollerede forhold. Det er dog hverken godt for miljø eller pengepung bare at grave affald ned.

“Det koster 900 kroner pr. ton, vi sender til deponi. Og der er masser af isolering og andre materialer, som kunne genbruges i stedet. Så selvfølgelig er det for miljøets skyld, men der er altså også økonomi i det,” forklarer Christina Malling Petersen, der til daglig arbejder på genbrugspladsen i Langå.

Derfor kommer der nu låg på deponi-containeren, så medarbejderne på genbrugspladsen har bedre mulighed for at vejlede borgerne, inden deres affald ryger i den dyre container.

“Der lander meget, som folk ikke ved, kan komme andre steder hen. For eksempel kan isolering og sanitet nu genbruges, men gamle vaner gør, at det stadig bliver smidt i deponi. Og hvis vi skal være ærlige, så er der da også nogen, som bare er lidt dovne og vipper det hele op i deponi, men det kommer vi jo alle til at betale for,” fortæller Christina.

Hun ser frem til en god snak med borgerne om, hvad der må komme i deponi-containeren, for hun er overbevist om, at forsøget vil gavne både sortering og bundlinje. Bliver forsøget en succes, gøres tildækningen af deponi-containeren permanent.

 

Forsøget i Langå startede mandag 3. september og løber i første omgang året ud.
Langå Genbrugsplads sender årligt 233 tons til deponi. For hele Randers Kommune er tallet 1.715 tons