Regionen har ansat en pressechef i en ny stilling samt oprettet to nye kontorchef-stillinger. Samtidig er der ansættelsesstop for folk på gulvet i Region Midtjylland.

AF DANNI PAULSEN, JYLLANDS-POSTENS LOKALAVISER

Lige om lidt får Region Midtjylland sin første pressechef nogensinde.

Regionen har ansat Ninette Zacho Bradsted, der kommer til fra Region Nordjylland, hvor hun har bestridt samme post.

Men ansættelsen møder hård kritik fra Venstres gruppeformand og medlem af forretningsudvalget, Anders G. Christensen.

Han mener, at der er tale om en spindoktor til regionsrådsformand Anders Kühnau (S). Det baserer han på stillingsopslaget.

Her fremgår det blandt andet, at den kommende pressechef vil få ansvar for ”den primære presserådgivning af regionsrådsformand og direktion – også uden for alminde- lig åbningstid” og en ”ledende rolle i krisehåndtering”.

»Samme stillingsbeskrivelse ser man en til en, når de ansætter de her ”særlige rådgivere” til ministrene i regeringen. I folkemunde kalder vi det for en spindoktor,« siger Anders G. Christensen og fortsætter:

»Vi skal spare 60 millioner kroner på vores administrative funktioner. Så virker det lidt mærkeligt at slå sådan en stilling op. Hvis man endelig har brug for sådan en pressemedarbejder, så undrer det mig, at man ikke kan finde en i egne rækker. Vi har relativt mange journalister ansat i regionen til at løse kommunikative opgaver.«

To nye kontorchefer

Han undrer sig især over, at man ser behov for at ansætte en pressechef i en tid, hvor regionsøkonomien er presset helt i bund, og der er indført ansættelsesstop samt stop for vikarer hele vejen rundt.

»Det er lige så meget signalværdien. Jeg kan godt forstå, hvis det vækker forundring blandt medarbejdere og borgere, når der samtidig er medarbejdergrupper ude hos patienterne, som ikke må få hjælp. Men det må regionsrådsformanden og topledelsen gerne,« siger Anders G. Christensen.

Artiklen fortsætter under billedet

Anders G. Christensen er Venstres førstemand i Region Midtjylland og forventet formandskandidat til valget i 2025. Foto: Rikke Kjær Poulsen

Der har været mange møgsager med stor pressebevågenhed i Region Midtjylland de seneste år. Er det ikke fair nok at hive en pressechef ind til at hjælpe med det?

»Jo jo, det er fint nok med en pressechef til at designe al kommunikation, men som politiker handler det også om at gå foran. Det nytter ikke noget, at man gemmer sig bag et internt pressekorps og ikke vil udtale sig om tingene. Og vi har dygtige folk i koncernen til at hjælpe med de ting.«

Han påpeger samtidig, at regionen lige har oprettet to nye kontorchef-stillinger i Koncern IT. Den ene for ’Arkitektur og Kvalitet’ og den anden for ’Tværsektorielle Produkter’.

»Det er lidt svært at se, at toppen går forrest i de administrative besparelser, når man laver to-tre nye chefstillinger. Der bør man måske se indad og spørge sig selv, om det ser smart ud, når man allerede har dygtige folk i organisationen og har indført ansættelsesstop for folkene på gulvet.«

De andre gør det også

At Region Midtjylland har svømmet i møgsager, er uomtvisteligt.

Byggeriet af supersygehusene i Gødstrup og Aarhus holdt slet ikke budgetterne, økonomien har i årevis været til hundene, man har amputeret ben af patienter, hvor det muligvis kunne være undgået, og senest var der en kæmpe skandale med mave- og tarmkræft-patienter på AUH, hvis rettigheder blev tilsidesat af økonomiske hensyn og med potentielle dødsfald til følge.

Men ifølge regionsrådsformand Anders Kühnau (S) har det intet at gøre med, at han nu har valgt at ansætte en pressechef.

Og så mange møgsager har der heller ikke været, må man forstå.

Artiklen fortsætter under billedet

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) ser intet problem i at ansætte en pressechef, mens der er ansættelsesstop i regionen. Foto: Emil Agerskov.

»Der har kun været én decideret møgsag, og det er sagen med mave- og tarmkræft-afdelingen. Jeg ved godt, at nogen fra oppositionen har interesse i at få det til at se ud, som om der har været mange, men det har der ikke. Det tryk, der er fra pressen, sociale medier og så videre er dog noget helt andet end for få år siden. Det mærker vi tydeligt. Det er man nødt til som organisation at have nogen til at håndtere,« understreger formanden.

Han anerkender på ingen måde, at der er tale om en spindoktor.

»Det er helt skudt ved siden af. Vi har taget bestik af, hvad man gør i andre regioner, og der har man pressechefer. Hende, vi har ansat, har været fire år i Region Nordjylland hos Anders G. Christensens kollega, så det er meget besynderligt, at han vil føre valgkamp på det her tema,« siger han og fortsætter:

»Det er helt utænkeligt at forestille sig, at man skal være leder for en organisation med over 30.000 ansatte, hvor pressen har en meget stor bevågenhed, uden man får hjælp til at håndtere pressen. Det er helt naturligt. Og hun skal ikke kun hjælpe mig men også vores udvalgsformænd, direktionen og det øvrige øverste ledelseslag. Så det er ikke en spindoktor til mig. Det er noget, Anders siger, fordi han tror, at der er valg om lidt, men det er først i 2025, så det synes jeg, at han bør holde sig for god til.«

»Helt i skoven«

Det har ikke inden for redaktionens deadline været muligt at få oplyst af regionen, hvilken løn den nye pressechef skal have.

Men ifølge stillingsopslaget vil hun blive placeret på et løntrin, der giver en basisløn på 700.000 kroner om året. ”Hertil kommer eventuel kvalifikationsløn efter forhandling samt pension på 21,59 procent”, står der.

Har din Venstre-kollega ikke ret i, at I ansætter en vellønnet pressechef i en ny stilling, mens I er i en økonomisk vanskelig tid med ansættelsesstop?

»Det er igen helt skudt ved siden af, og det ved Anders G. Christensen også godt. Det er ikke en ekstra stilling. Vi øger ikke antallet af stillinger. Vi omlægger to stillinger, hvor en bliver kommunikationschef, mens en anden bliver pressechef.«

Men I har stadig ansættelsesstop ude på hospitalerne?

»Det er rigtigt, men vi har også mulighed for at dispensere for ansættelsesstoppet, og det gør vi også andre steder i organisationen, hvor der er behov for det. Vores vurdering var, at det var nødvendigt her.«

I fandt det også nødvendigt at oprette to nye kontorchef-stillinger i Koncern IT?

»Jeg troede ikke, at dette interview omhandlede alle stillinger i organisationen…«

Nej, men Anders G. Christensen nævner det, og så skal du have chancen for at svare…

»Vi er i gang med at gennemføre historisk store besparelser inden for administrationen, og det ved Anders også godt. Han har selv som bestyrelsesmedlem i Danske Regioner været med til at kritisere, at vi skal spare så meget, så jeg synes, at det klinger ufatteligt hult, at han nu kritiserer os for det her. Det er helt i skoven.«