Der bliver i disse dage talt meget om farven på årets budgetforlig. I min optik er det vigtigste, at vi fire partier, der tilsammen har 26 af byrådets 31 medlemmer, efter mange timers forhandlinger nåede frem til et fælles budget, der både er økonomisk ansvarligt samt rummer penge til velfærd og udvikling.

Alle partier var naturligvis mødt frem til budgetforhandlingerne med lange ønskesedler, men de økonomiske rammer satte deres klare begrænsninger for mængden af ønsker, der kunne opfyldes indenfor de nærmeste år. Det er velkendt, at ”når krybben er tom, så bides hestene”, men heldigvis var der ved både Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Konservative og vi i Venstre vilje til at bruge den tid og indgå de kompromiser, der skulle til for at nå hinanden. Det virker, som om andre partier bare ventede på at gå, så de kunne begynde ”at bide”.

Budforliget for 2019-22 rummer en lang række af her og nu-investeringer samt sigtelinjer og hensigtserklæringer.

På de såkaldte bløde områder er der afsat penge til bl.a. Sundhedsplejens resultatgivende indsats for overvægtige børn, Børsternes flotte frivillige arbejde for tandpleje til udsatte borgere, et to-årigt projekt med gratis psykologhjælp til 20-25 årige med depression og angst, samt et nyt autismetilbud i Langå. Endvidere er der afsat 40 mio. kr. til to nye daginstitutioner samt 10 mio. kr. til opstart af opsparingen til en nødvendig ny hal i Dronningborg.

På de lidt hårdere, men nok så vigtige udviklingsområder, er der afsat anlægsmidler på yderligere 40 mio. kr. til Klimabroen samt 31 mio. kr. til en ny Havnevej. Der er derved sat ekstra fokus på udviklingen af både midtbyen og hele kommunens store dynamoprojekt Byen til Vandet, mens forvaltningen skal udarbejde et beslutningsoplæg til byrådet på det spændende FLODbadet, og der skal afsøges eksterne midler til den store Kulturhusvision2020. Endvidere er der afsat nye udviklingsmidler til Randers Regnskov.

I Venstre ser vi frem til udmøntningen af de mange budgetemner og er naturligvis klar til at løfte det påkrævede ansvar for en økonomisk stabil og forsvarlig udvikling af kommunen.

Louise Høeg
Politisk ordfører for Venstre i Randers Byråd