På Romalt Friskole har de netop haft emneuge om miljø og bærerdygtighed. Det fik eleverne til selv at arrangere en skraldeindsamling

 

Det startede med en idé fra elevrådet – en idé om at samle affald for at hjælpe naturen. Theresa Klüver Ulrich er en af de elever, der tog initiativ.

“Vi synes at skrald og klima er vigtige emner. Og jeg vil i hvert fald gerne stå i spidsen, så andre kan få øjnene op for, hvad man med en enkelt indsats kan gøre”, siger hun.

Hun siger, at mange bække små, gør en stor år, og at det rent faktisk nytter noget at samle op efter sig i naturen, selvom det kun er en ting. For det virker begge veje.

Og så vil elevrådet gerne være en inspiration for andre.

“Hvis andre ser os samle skrald, så tænker de måske, det må jeg også hellere gøre”, siger Theresa.

Hun synes det er deprimerende med alt den skrald, der ligger rundt omkring. Theresa synes dog ikke, at det er så galt i Romalt. Men kun ti meter fra skolen, lå der alligevel masser af plastik – bægre, poser og kapsler på pladsen – et sted man normalt ikke skulle tro, der ville ligge skrald.

Naturfagslærer Louise Damgaard bakker eleverne op i deres idé med en skraldedag. Og det gør hun fordi, det er et super godt initiativ.

“Så må vi da gribe bolden, når den kommer på denne måde fra eleverne”, siger hun.

Hun underviser også i bæredygtighed og genbrug, netop fordi dette emne er yderst vigtigt i disse år. Derfor er hele uge 12 også sat af til dette emne.

“Og så var det oplagt at starte med en skraldedag, hvor fokus er på indsamling af det skrald, der ligger og flyder”, siger hun.

I løbet af ugen samler skolen også penge ind til at købe et stykke regnskov i Ecuador.

“Det er meget vigtig at sikre biodiversiteten i regnskoven, den er et af de vigtigste økosystemer, vi har. Regnskoven er presset, og det er vigtigt, at vi gør noget”; siger hun.

Skolen havde også besøg af en medarbejder fra Randers Regnskov, der kunne fortælle meget mere om netop biodiversiteten i regnskoven i Sydamerika..

“Og det er dejligt at se den unge generation, helt uden opfordring, gøre noget for miljøet. De passer på vores jord og ressourcer – det gør mig glad, at de tager det op”, siger Louise Damgaard.

Rema 1000 i Romalt og Klatreparken i Fladbro havde sponsoreret skraldedagen.