Ni gydesteder er anlagt i Svejstrup Bæk, der blandt andet løber gennem Doktorparken. Elever fra Oust Mølleskolen bliver bækkens vogtere.

KIAN JOHANSEN

Med et plask kaster borgmester Torben Hansen (S) den første store sten ned i vandet, kort efter følger endnu en sten fra lærer på Oust Mølleskolen, Thorbjørn Lager.

Fredag middag står de i bækken i Doktorparken, lige udenfor volierene med fuglene, mens Doktorparkens pølsevogns dufte anes i luften, sammen med den mobile pølsevogn, som kommunen har booket, for at markere gydestedernes komme.

Torben Hansen står i grønne gummistøvler og midt ude i det rislende vand fra Svejstrup Bæk, mens læreren, der står i vandrestøvler, holder sig inde ved kanten.

Imens kigger flere kommunale ansatte på, sammen med Frank Nørgaard (DF), og Miljø- og teknikudvalgets formand, fiskeentusiasten og byrådsmedlemmet Henrik Leth (S). Få borgere og familiemedlemmer til de involverede kigger også med, inden der serveres pølser, sodavand og Cocio til de fremmødte, mens få heldige parkgæster får en bid med.

Gydestedet består af grus, samt store og små sten, så ørreder og andre fisk kan lægge deres æg til rette. Nu kan du i vintermånederne selv se det. Til venstre borgmester Torben Hansen, samt Thorbjørn Lager, lærer fra Oust Mølleskolen. Foto: Kian Johansen

Bækkens vogtere

Thorbjørn Lager modtager på vegne af eleverne fra Oust Mølleskolen hvervet med at være bækkens vogtere, inden Torben Hansen fortsætter med at tale om, hvor vigtigt det er at lave mere natur og at gøre det tilgængeligt for endnu flere.

Pointen er, at de ni gydepladser, der er anlagt for statspenge af entreprenør Magnus Frisch fra Hammel, skal vise borgere i Randers, at naturen er tæt på og håbet er, at du så passer endnu bedre på den.

Prisen er ikke stor, under 150.000 kroner, lyder det fra Esben Husted Kjær, der er miljøtekniker ved Randers Kommune. Han har beskæftiget sig med dette projekt i flere år og har været med til at skaffe tilsagn fra lodsejerne på strækningen, samt sørge for statens tilskud til projektet, der oprindelig var planlagt til at være på en langt større strækning.

”Det krævede blandt andet tilsagn fra langt flere lodsejere og flere af dem ønskede desværre ikke at medvirke, så det her endte med at blive projektet,” lyder det trods alt begejstret fra vandløbsmedarbejderen.

Ørredernes gydedans

Thorbjørn Lager fortæller levende om ørredernes dans i blandingen af grus og større og mindre sten, der nu er spredt flere steder i bækken. Seks gydebanker findes langs stien ved Doktorparken, mens de sidste tre gydebanker er placeret nær Børnehaven Ålykke og bofællesskabet A/B Åldalen 86, hvor der også er mulighed for at gå en tur langs bækken på vestsiden af Svejstrup Bæk mod Vasen. Desuden var der i forvejen anlagt gydesteder i bækken, tæt på Oust Mølleskolen.

Ørrederne udsættes ikke, men er dem, der i forvejen findes i bækken. I efteråret og vinteren leder de efter egnede gydesteder. De cirkulerer langsomt henover gruset, graver lidt mellem stenene og finder sig til rette, skubber måske til et par småsten, inden de lægger deres æg. Derefter kastes der grus på, for at beskytte æggene mod naturlige fjender.

Og alt det kan du opleve ’live’, hvis du er stille, ærbødig og heldig. Midt inde i en by.

”Mine elever så det allerede før de gik på juleferie. Vi var på tur ved flere af de nyanlagte gydesteder tæt på Oust Mølleskolen,” fortæller Thorbjørn Lager stolt.

”Vi skal som bækkens vogtere bruge naturformidlingen i det, men eleverne vil også være med til at skubbe sten og grus tilbage til gydestederne, så ørrederne får de bedste forhold. Det er lige noget for vores elever, der er hårdt spændt for i skolelivet. På den her måde kan vi give dem andre succesoplevelser,” lyder det.

Og så kommer bonussen for naturen fra Esben Husted Kjær:

”Når ørrederne begynder at gyde her, så er det et godt tegn. Så følger insekterne og flere fugle efter.”

Fakta

Ni nyanlagte gydebanker blev fredag 17.12 indviet af borgmester Torben Hansen.

Elever fra Oust Mølleskolen er udnævnt til bækkens vogtere.

Projektet i Svejstrup Bæk omfatter en strækning på omkring 1,6 kilometer med start nedenfor togbanen og videre gennem Doktorparken til Vasen syd for Viborgvej.

Her er der lagt 100 m3 grus og sten i bækken fordelt på ni flotte gydebanker. Det har kostet under 150.00 kroner at anlægge.

Projektet i Svejstrup Bæk er finansieret af statslige midler og gennemført af Randers Kommune i samarbejde med lodsejere langs bækken.

I Randers Kommune er der planer om projekter i blandt andet Kåtbæk, Alling Å, Tvede Å, Øster Tørslev Å, Fleg Bæk, Brugsgård Møllebæk, Tjærby Bæk m.m.

Projekterne handler – ud over etablering af gydebanker – om at fjerne spærringer for fisk og enkelte steder om genslyngning, så vandløbet får et mere naturligt forløb.