Boliglageret på Hvidemøllevej har haft en travl påske. Det strømmer ind med ting de ukrainske flygtninge.

KIAN JOHANSEN

Randrusianere er et betænksomt folkefærd og donationerne af møbler, bestik og andre husholdningsredskaber fosser ind på Boliglageret på Hvidemøllevej, som Randers Kommune har oprettet for at skaffe møbler til at indrette boliger til fordrevne ukrainere.

Her er tre-fire ansatte og en del flere frivillige i fuld sving med at fordele og pakke alle de donerede genstande, så de ukrainere der kommer til Randers, kan få en god start på deres nye liv i Danmark.

For mindre end et år siden var det entreprenørkoncernen Arkils gule, grønne og hvide farver du så i bygningerne, der husede kontorer og oplagsplads på grunden, men det er nu overtaget af kommunen, efter at jernbanebroen ved Hvidemøllevej blev hævet.

Så i stedet for kontorborde, kontrakter og arbejdsplaner bliver de tomme kontorer nu fyldt med effekter. Et kontor fyldes med reolvis af bestik, mens et andet næsten er fyldt til hovedhøjde med dyner og tæpper. På hylder står tallerkener sirligt placeret, for siden at kunne blive pakket til en ’basispakke’ til en ukrainsk familie.

Camilla Krag er nyudlært pilot, men Corona-krisen satte en foreløbig stopper for drømmen om at leve af vingerne. Før var hun poder og nu er hun fastansat i hovedlageret. Tallerknerne er doneret af hendes egen mor. Men er det ikke træls, at arvestykkerne nu forsvinder? »Det gør jo ikke så meget, nu kommer de til at gøre nytte,« lyder det med tonefald der diplomatisk viser, at det ikke var yndlings-stilen, der forsvandt fra arverækken. Foto: Kian Johansen

Fra pilot til servicevagt

Camilla Krag blev som en af de første fastansat til at sortere og styre lageret på Hvidemøllevej. Den nyuddannede pilot fik det svært under starten af Corona-nedlukningen, da alle flyselskaber lukkede for nyansættelser. Så først blev hun poder og derefter headhuntet af Patrick Skifter Andersen, der på meget kort tid skulle gøre hovedlageret klar. Faktisk skete det næsten over en weekend.

»Det er godt at føle, at du gør en forskel. du kan mærke, at de mennesker der leverer deres ting til os, er glade og stolte over, at de bidrager. Det gør det ekstra godt at komme på arbejde.«

Servicevagten tilføjer:

»Lige nu har jeg det meget godt her, men jeg håber da på sigt, at flyselskaberne igen begynder at tage nyuddannede piloter ind.«

Og tilføjer med et smil.

»Som pilot skal der også være styr på det og jeg elsker at sætte ting i system. Det har jeg rig mulighed for her.«

Kvaliteten er god for størstedelen af de indleverede ting, fortæller de frivillige og ansatte på Boliglageret. Foto: Kian Johansen

Flyttekasse og kaffemaskine

Langt over 20 familier i det tidligere plejecenter i Dragonparken har allerede nydt godt af lageret, der hurtigt har kunnet forsyne dem med alt fra gafler til borde, reoler, sengetøj, og håndklæder.

Alt sammen pakket i flyttekasser og lige til at stille på plads. Det her især været frivillige ukrainere der boede i Randers-området i forvejen, der har hjulpet deres landsmænd med at flytte ind.

»Det ville have været næsten umuligt at fremskaffe alle de effekter på så kort tid, hvis de skulle indkøbes fra ny,« forklarer lagerbestyrer Patrick Skifter Andersen. Det eneste der var svært at få nok af, var kaffemaskiner, så det har kommunen måttet indkøbe ekstra af.

Frivillige og de få fastansatte tager imod effekter hver dag fra 8 til 16 og lige for tiden lander den ene lastbil efter den anden ude fra genbrugspladserne i Randers, Asferg, Langå og Øster Tørslev, hvor du også kan stille dine donerede ting.

Måske 1.800 ukrainere

Det er elever fra Den Forberedende Grunduddannelse, FGU, der hovedsageligt sørger for at hente og bringe, samt de personer, der er tilknyttet Finderiet.

En af dem er 19-årige Ask Flintholm, der har hjulpet til i godt en måneds tid.

»Jeg er glad for at kunne hjælpe på den her måde, det er bedre end at sidde ned og modtage undervisning,« lyder det ærligt fra Ask der også er glad for, at hans hjælp er med at glæde de flygtende Ukrainere.

FGU-eleven Ask Flintholm har hjulpet til i godt en måneds tid. Han har travlt med at fragte donerede genstande fra genbrugspladserne ind til hovedlageret på Hvidemøllevej. Foto: Kian Johansen

»Om jeg har lært noget? Lad mig lige tænke efter. Jo, det har jeg da. Det her er ligesom at på på arbejde og som rigtig arbejdsdag.«

Torsdag efter påske lød et foreløbigt bud på, at der befinder sig omkring 400 ukrainske flygtninge i Randers Kommune.

Kommunen mener selv, at man har kontakt til godt halvdelen af dem.

Hvis regeringens seneste udmelding om, at der ankommer 100.000 ukrainske flygtninge til Danmark, så vil det svare til, at godt 1.800 skal huses i Randers Kommune.

En særregel betyder at kommunen kun har fire dage til at finde en bolig til ukrainske flygtninge mod en måned for andre flygtninge.

Størstedelen af de allerede ankomne er indkvarteret i det tidligere plejecenter Dragonparken, mens enkelte familier har fået anvist boliger i de lejemål i boligforeningerne, som kommunen har råderum over.

»Vi er godt i gang med at lede efter egnede boliger til at kunne huse flere flygtninge, for vi ved stadig ikke hvornår og på hvilken måde flygtningene ankommer. Indtil videre har det været i mindre bølger,« fortæller borgmester Torben Hansen (S).

Der indsamles flittigt i denne tid. Foto: Kian Johansen