Dagli’Brugsen donerer overskydende mad til Munkholmskolen i Stevnstrup, så eleverne kan lære om ansvarligt forbrug.

Cirka to gange om ugen bliver Munkholmskolen i Stevnstrup forsynet med overskydende mad fra den lokale Dagli’Brugsen. Det skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse.

Skolen modtager primært grøntsager, men af og til dukker der også kødvarer op i form af en enkelt skinke eller lidt bacon.

Madvarerne, som ellers ville gå til spilde, bruges i stedet til at lære eleverne på Munkholmskolen om madspild og ansvarligt forbrug.

Kan det spises?

Den overskydende mad sætter ny læring i spil hos eleverne, der selv er med til at sortere og organisere den overskydende mad. På den måde lærer eleverne ved hjælp af deres sanser, hvornår maden er god nok, og hvornår den skal smides ud.

»Det handler om at lære eleverne at sanse og forstå det, vi spiser. Tag kartoflerne for eksempel. Vi skal lære eleverne, at dem kan vi godt bruge, inden de spirer, også selvom de måske er blevet bløde og dufter lidt sjovt. Det handler om, at eleverne lærer at dufte, smage og sanse det, de spiser. Lære, hvad der kan bruges i madlavningen, og hvad der må gives videre til geden,« siger Karen Lagoni, lærer og ansvarlig for varemodtagelsen på Munkholmskolen.

Det er en del af FN’s 17 verdensmål, at det globale madspild skal reduceres til det halve.

»Det, vi bruger den overskydende mad til, hænger naturligvis tæt sammen med hele bæredygtighedsdagsordenen. Det er også det, vi gerne vil give med videre til den næste generation. For én som mig, som er vokset op med, at man ikke smider maden ud, er det måske ikke så nyt. Men det kan det være for andre,« siger Karen Lagoni.