Venligboerne Randers’ Foodbank og det private initiativ Fællesskabet mærker stort pres på deres tilbud.

I løbet af det seneste par år har lokale madhjælpsprojekter mærket et stigende behov for hjælp til borgere i Randers Kommune. Dels på grund af corona, men på det seneste især på grund af krigen i Ukraine og de stigende priser på dagligvarer.

Det betyder blandt andet, at den mad, der kommer ind via donationer og via eksisterende aftaler med lokale dagligvareforretninger, ikke rækker så langt, som den plejer. Og så langt, som der reelt er behov for.

Fællesskabet er et initiativ med et skab, der dagligt fyldes med overskudsgrønt og -frugt. Det har fungeret rigtig godt og hjulpet mange af især nordbyens udsatte og familier på overførselsindkomst med at få pengene til at slå til, fordi de har kunnet supplere dagligvareindkøbet med lidt grønt fra Fællesskabet.

Men især den seneste uges tid har der både været mindre overskud fra butikkerne og større interesse for skabet, så det nogle dage har været fuldstændig ryddet mindre end 10 minutter efter, det er fyldt op. Der er simpelthen ikke mad nok længere.

Risiko for tomme hylder

Venligboerne Randers’ Foodbank har i en lang periode haft uddelinger af madhjælp til cirka 10-12 forskellige husstande om ugen, men den seneste uddeling nåede 20 tilmeldte, hvoraf flere var store husstande.

Fortsætter denne stigning, hvilket alt peger i retning af, vil der være tomt på flere af foodbankens hylder om et par uger – lige akkurat, når vi når sidst på måneden, hvor de fleste normalt har behov for hjælp.

Både Venligboerne Randers’ Foodbank og Fællesskabet hjælper mange grupper mennesker, der af én eller anden årsag er ramt på økonomien og har svært ved at få pengene til at slå til.

Det kan være børnefamilier ramt af kontanthjælpsloftet, enlige forældre med lav indkomst, hjemløse, pensionister – og selvfølgelig flygtninge, som ikke overraskende er en hurtigt voksende gruppe lige nu.

Behov for donationer

Begge initiativer har brug for donationer for at kunne hjælpe familierne med mad – både nu og fremover. Derfor opfordrer de dem, der har lidt ekstra på kistebunden, til at donere dagligvarer til projekterne.

Det gælder især basisvarer/tørvarer såsom pasta, ris, bulgur, morgenmadsprodukter og konserves, men også hygiejneprodukter og bleer. Der tages også imod drikkevarer som saft, juice, kaffe, te, langtidsholdbar mælk og lignende.

Men der er også brug for løbende donationer af friske varer. Venligboerne Randers’ Foodbank har mulighed for at modtage både køl og frost efter aftale.

sra