Der var masser aktiviteter til børn og voksne, og mad og drikkevarer man kunne prøvesmage til festivalen, der fejrer FN’s verdensmål.

KIAN JOHANSEN

Fredag eftermiddag var der fokus på FN’s verdensmål, da Randers Kommune og Randers Cityforening inviterede til festival. Der var gang i gaderne i hele midtbyen, da der samtidig med festivalen også var Late Night i byens butikker.

På Slotspladsen kunne man score et klimamål på Randers FC-spillerne, og så kunne man få lov til at smage vand fra to forskellige vandværker i Randers Kommune. Det tilbud benyttede Ole Olsson sig af.

»Det er helt utroligt så forskelligt, det smager. Det kom bag på mig. Det havde jeg ikke regnet med,« fortalte han.

Driftsmester ved Verdo Vand Lars van Hulst Pedersen fortalte, at Ole Olsson ikke var den eneste, der kunne smage forskel.

»Vandet kommer fra Vilstrup helt ude ved grusgraven nær Assentoft. Det er et traditionelt vandværk, hvor vandet bliver filtreret, inden vi sender det videre. Det andet vand kommer fra Oust Mølle i Helsted. Det er så rent, at vi bare tilsætter ilt, inden vi sender det direkte ud i ledningsnettet,« sagde han og fortsatte:

»Jeg ved jo lidt om, hvem der får hvad for noget vand, og han (Ole Olsson) får fra Oust Mølle. Men han ville hellere fra Vilstrup. Så jeg får folk til at flytte i dag,« grinte han.

Ole Olsson (til venstre) og Lars van Hulst Pedersen prøvesmager vand fra to forskellige vandværker. Foto: Cecilie Bisgaard

Ole Olsson var først lige kommet til Verdensmålsfestivalen, da Din Avis fangede ham.

»Jeg tænker over bæredygtighed og madspild i hverdagen – nok mest for at spare penge – men man kan jo ikke lade være med at gå op i det,« sagde han, inden han gik videre til Jens Otto Krags Plads.

Små hæklede hjerter

På Jens Otto Krags Plads var der stillet en lang række hvide telte op, hvor virksomheder, museer, uddannelsesinstitutioner og meget andet satte fokus på verdensmålene.

VIAs sygeplejerskestuderende og undervisere stod klar til at vække gamle tøjdyr til live på Bamsehospitalet.

»Hvis der er gået hul på bamsen, så har vi nogle små hæklede hjerter, som vi kan putte i – så er det en lille hjerteoperation. Og hvis man synes, det er interessant, så kan man få en lille pakke med hjem, så man kan lege videre. Så kan børnene se, at det også kan være en leg, når noget går i stykker,« fortæller underviser Anette Bavnshøj.

På Bamsehospitalet var de klar med plaster, nye hjerter og et førstehjælpskit til børnene og deres gamle bamser. Foto: Cecilie Bisgaard

Klimavenlig mad

Blandt de andre ting, man kunne opleve til festivalen, var klimavenlig mad.

På Tradiums stand på Jens Otto Krags Plads kunne man møde elever og undervisere fra hotel, køkken og restaurantuddannelsen. De serverede smagsprøver på, hvad overskudsmad fra dagligvareforretninger kan forvandles til.

VIA’s pædagogstuderende gav også tips til, hvordan man kan spise klimavenligt. Der kunne man nemlig lave sin egen pizza over bål med årstidens råvarer og pesto med vilde urter plukket i naturen.

Insekthoteller kunne man prøve at bygge ved Randers Naturcenters stand. Og mens man var godt i gang med byggeriet kunne man prøvesmage grønne pandebrød og popcorn lavet over bål med ukrudtskrydderi.

De særligt kreative havde også mulighed for at lægge stemme til byens intelligente skraldespande, der snakker, når de får affald indenbords.