For den unge gardehusar Frida Kvist bliver det en helt særlig oplevelse, når hun foran familie og venner skal eskortere dronning Margrethe under majestætens karettur gennem Aarhus.

JONAS WREDE HANSEN

Tøjet er fundet frem, hestene er striglet, og opstillingen er øvet med militær præcision ned til mindste detalje, når tæt på 50 gardehusarer og deres heste eskorterer dronning Margrethe fra havnepladsen til rådhuset på majestætens karettur gennem Aarhus fredag formiddag.

På en af hesteryggene vil 21-årige Frida Kvist sidde, eller rettere sagt ”Husar Assentoft”, som hun har heddet, siden hun i sommer sidste år begyndte at aftjene sin værnepligt på Gardehusarregimentets kasserne i Slagelse. Et sted, hvor hun kan forene to af sine store interesser – musik og ridning.

»Tjenestetiden er 12 måneder, og vi får samme træning, som man får i hærens basisuddannelse, som varer fire måneder. Og så har jeg både redet og spillet musik i mit civile liv, så det var oplagt at aftjene værnepligten som gardehusar,« fortæller Frida Kvist, der, som hendes militære tilnavn antyder, stammer fra Assentoft.

Første gang

Derfor er hun også næsten på hjemmebane, når hun sætter sig op på hesten og sammen med sine gardehusarkolleger modtager dronningen på havnen i Aarhus.

»Jeg kender rigtig mange, der bor i Aarhus og har nærmest selv boet i byen. Så meget har jeg været der. Hele min familie og alle mine venner, som bor i Aarhus, kommer også for at se mig,« fortæller Frida Kvist.

Det er dog ikke kun følelsen af at være tilbage i Aarhus, der gør karetturen helt særlig for ”Husar Assentoft”. På årets sommertogt er det nemlig første gang, at hun er med til at eskortere dronningen.

»Jeg var med som opsadler på sommertogten i august sidste år, da jeg var helt ny. Der red jeg ikke, men var kun med for at sadle op for nogle af officererne og befalingsmændene. Så det er første gang, at jeg skal ride en skarp opgave for dronningen, hvilket bliver rigtig spændende,« fortæller Frida Kvist, der også har en særlig rolle i eskorten:

»Jeg er trompeter. Det betyder, at jeg skal sidde på en af de hvide heste i den forreste del af eskorten. Her er min opgave sammen med de andre at spille marcher, når dronningen ankommer. Bagved os er alle sabelhusarerne og ved dronningens karet er kavalererne.«

Opvisning dagen før

Når Frida Kvist og de andre gardehusarer ankommer til Aarhus, skal de holde til på Jydsk Væddeløbsbane i Aarhus, hvor de kongelige heste indtager staldene. Her vil det også på torsdag, dagen før dronningens besøg, være muligt at komme helt tæt på gardehusarerne, når både trompeterne, som Frida Kvist er en del af, og sabelhusarerne holder opvisning på væddeløbsbanen. Det sker fra klokken 18.30 til 20.30 med gratis adgang for alle, og Frida Kvist glæder sig især til at få besøg af sin familie, som hun ikke ser så tit.

»Gardehusarregimentet er en helt anden verden, og det er svært at komme hjem og forklare, hvad vi laver i hverdagene. De kan ikke rigtig sætte sig ind i det, så det bliver fedt at vise dem, hvad det er, vi træner op til,« fortæller den østjyske gardehusar.