Det er Pilonidalteamet på Regionshospitalet Randers, der løb med prisen for Årets Ildsjæl til “Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger”, som blev afholdt for første gang.

Pilonidal sygdom er en hyppig sygdom, der forårsager cyster og bylder i underhuden mellem ballerne. Sygdommen rammer oftest unge mennesker og er stigmatiserende med stor indflydelse på livskvalitet og helbred. Det til trods er patienter med sygdommen en svært overset patientgruppe.

Nu er teamet på Regionshospital Randers, der arbejder med den oversete patientgruppe blevet hædret for deres arbejde med at sætte fokus på behandlingen af patienter med pilonidal sygdom.

»Det er en rørende anerkendelse og et dejligt skulderklap til teamet, at vi er blevet indstillet til den her pris, og nu også har vundet den,« lyder det fra en stolt afdelingslæge i Kirurgisk Fællesafdeling, Susanne Haas.

Prisen er ”Årets Ildsjæl”. Det er en af syv priser uddelt ved ”Danmarks bedste kliniske forsøg”, som blev uddelt for første gang denne sommer.

Bag priserne står Danske Patienter, Dansk Selskab for Fysioterapi, Dansk Sygepleje Selskab (DASYS), Lægemiddelindustriforeningen (Lif), Lægeforeningen, Lægevidenskabelige Selskaber, LVS, Medicoindustrien, Fagforeningen Pharmadanmark – Akademikere i Life Science og Trial Nation.

I indstillingen til prisen var der lagt vægt på afdelingslæge Susanne Haas’ »ekstraordinære og enestående personlige engagement« i arbejdet med at skabe fokus på sygdommen. Ligeledes lægger juryen bag prisen vægt på teamets arbejde med gennem klinisk forskning og originalitet at sikre en forbedret behandling af patienter, der lider af pilonidal sygdom. Til stor glæde for Susanne Haas.

»Patienter med pilonidal sygdom har ikke en patientforening, der kan tale deres sag. Derfor er det fantastisk, at den her pris nu sætter mere fokus på sygdommen. Det fokus, er jeg ikke i tvivl om, vil komme patienterne til gavn, fordi vi allerede nu oplever en stigende interesse for vores arbejde med at forske i og udvikle behandlingen af sygdommen,« siger Susanne Haas, der fortæller, at området ikke tidligere har været specielt prestigefyldt at forske i.

»Men det er et fantastisk spændende felt, fordi det forskningsmæssigt er meget uberørt. Derfor er der masser af udviklingspotentiale.«