Forlaget Dear Nature udgiver en guide til Trækstien langs Gudenåen.

Det er blevet populært at vandre. Nu får gående på Trækstien langs Gudenåen mellem Silkeborg og Randers for første gang nogensinde en fyldig og smuk vandrebog.

Trækstien løber 76 kilometer i vandkanten langs Danmarks længste å. På stien går man i enestående dansk natur, men også i fodsporene på pramdragerne, der var en vigtig brik i transporten af varer med pramme mellem byer i det indre Jylland, i en tid hvor vejtransport var besværlig og jernbanen endnu ikke et alternativ.

De var lejemænd, der blev hyret som pramdragere for en tur ad gangen og trak de tungtlastede pramme imod strømmen med en sele om brystet – i mudder, regn og sne, brændende sol eller isnende kulde.

Bag bogen står Susanne Mejlgaard og Nicole Wolter, der sammen har forlags- og konsulentvirksomheden Dear Nature.

»Vi er smaskforelsket i Gudenåen. Der er en særlig intimitet og nærhed – ikke de store vidder, men stemning, close-up-natur og konstant berøring med vand. Gudenåen går jævnlig over sine bredder, et stort problem for lodsejere langs åen, men det er en fascinerende oplevelse, når en svane svømmer over stien foran dig,« fortæller de.

Med bogen får man historien om pramdragernes Gudenå, landskabet, naturen og fascinerende fortællinger om steder og seværdigheder i ålandskabet – lige fra levende kulturarv som de historiske pramdragerkroer over forsvundne klostre og måske Jyllands ældste kongegrav til lokkende badeanlæg og våde enge med rigt fugleliv.

»Historien om pramdragerne og varetransport på åen er enestående i Danmark. Arkæologerne finder også stadig spor af forhistorien som rækker af jordovne, hvor bronzealderens mennesker har kunnet bespise op mod tusind ad gangen. De fortællinger, der ligger i landskabet, bygger oven på hinanden, årtusind efter årtusind, og er meget fascinerende, og rigtig mange lokale beboere kender dem ikke. Dem vil vi gerne fortælle,« siger Susanne Mejlgaard og Nicole Wolter.

Bogen på 224 sider er rigt illustreret og skrevet til dem, der gerne vil gå på Trækstien, hvad enten de vil gå hele ruten, dele af den eller bare drømmer om det. Der er desuden gode råd at hente til alternative ruter, så man kan gå rundture ved at gå ud ad Trækstien og skifte sti på vej tilbage. Samme alternative ruter kan bruges, hvis der er meget vand på stien.

Bogen indeholder også en række smukke dobbeltsider om planter og dyr, man kan møde på sin tur langs Gudenåen. Her får man magiske detaljer og overraskende fakta, så man lærer nogle af naturens vidunderlige skabninger at kende.

sra