Martin Rasmussen er afdelingsleder på Bygger’n og Kvarterklubben i Jennumparken. Gennem 27 år har han været der for de unge.

Bygger’n og Kvarterklubben har gennem mange år været et socialt mødested for børn og unge i Nordbyen.

Stedet fungerer dog også som et pædagogisk tilbud, der udfordrer og udvikler dem. Her finder de unge en særlig tryghed og stabilitet i afdelingslederen, Martin Rasmussen, og pædagogen, Vicki Hertzberg. Det skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse.

Martin og Vicki sørger både for den gode stemning i form af forskellige aktiviteter og hjemmebag, og for at de unge altid har en at snakke med om alt, hvad et ungdomsliv har at byde på. Hvad enten det er hjælp til lektier, arbejdssøgning, kæresteproblemer, forældreproblemer med mere, står de klar til at hjælpe.

»Vi er her for at lytte og snakke med de unge, og vi hjælper med alt. Det vigtigste for os er, at de har det godt, når de er her. Hvis ikke de har det godt, så er det som regel på grund af nogle problemer uden for Bygger’n, som vi kan hjælpe dem med. Og vi har altid tid til at hjælpe dem, der har behov for det,« siger Martin Rasmussen i pressemeddelelsen.

På Bygger’n og i Kvarterklubben får de unge lov til at være sig selv, men de får også ren besked, hvis de ikke opfører sig hensigtsmæssigt. Der er plads til forskellighed, men samtidig lærer de unge om at respektere og vise hensyn til hinanden.

Selvom der ligesom i andre fritidstilbud kan opstå konflikter, oplever Martin, at de unge har et stærkt fællesskab, hvor de drager omsorg for og passer på hinanden.

»Nogle gange kan vi have en ung, der lige har brug for at lukke øjnene på sofaen i et par timer, og så respekterer de andre det. De kan endda finde på at spørge, om vi ikke lige skal finde et tæppe til den, der er faldet i søvn. Det siger rigtig meget om, hvor trygge de unge er her, og den samhørighed de har, og det gør mig rigtig glad,« siger Martin Rasmussen.

Stærke relationer

Martin Rasmussen har været tilknyttet Bygger’n siden dens begyndelse, ikke mindre end 27 år, og de sidste 12 år som afdelingsleder. Han er en klippe i lokalsamfundet – ikke bare på grund af hans anciennitet men også fordi han gennem sit pædagogiske arbejde får en stærk personlig relation til de unge og nogle gange også til deres familier.

»Vi bliver en stor del af de unges liv, vi er med i alle deres glæder og sorger. Derfor får vi også et familiært forhold til mange. Når de unge bliver voksne, bliver vi inviteret med til deres bryllupper, og de kommer forbi, når de har fået børn eller købt en ny bil. Vi er med i de store øjeblikke i deres liv, og man kan mærke, at vi betyder noget for dem,« siger Martin.

Både Martin og den faste pædagog Vicki fungerer som stabile og vigtige grænsesættende voksne, som også de unges forældre bruger som en aktiv ressource. For eksempel hvis de oplever, at der er noget, de selv har svært ved at tale med de unge om. I nogle tilfælde kender forældrene også Martin, fordi de selv er kommet i Bygger’n som unge.

De stærke relationer er også det, der giver Martin stor arbejdsglæde.

»Det giver mig meget livskvalitet at arbejde med de unge. Jeg får meget ros og kærlighed igen – de kommer til mig med stort og småt, og jeg bliver også stolt af dem, når de klarer sig godt. Jeg er meget glad for mig arbejde,« siger Martin, der ikke har planer om at lægge sit arbejde på hylden lige foreløbig.

Kvarterklubben

Cirka 40 børn og unge i alderen 6 til 22 år mødes dagligt på Bygger’n på Husarvej. Det kræver ingen indmelding at komme på Bygger’n, der betegnes som en offentlig legeplads med tilsyn og organisatorisk hører under Jennumparkens Institutioner.

Kvarterklubben er en social ungdomsklub for de 10- til 18-årige, der tre aftener om ugen mødes på Bygger’n til filmhygge, FIFA-turnering, banko, snobrød og meget mere.

Stedet består af et stort udendørsområde med hoppepude, skateramper, multibane til fodbold og basket, bålhytte med mere. Indenfor kan de unge boltre sig i sofaerne, spille bordfodbold, bordtennis, playstation, brætspil, kort og meget mere. Det er også muligt bare at få sig en hyggesnak, en eftermiddagssnack, lektiehjælp eller hjælp til andre praktiske ting.

Institutioner og skoler er velkomne til at låne faciliteterne i dagtimerne. Det er muligt at lave en aftale med Martin eller Vicki om at låne en nøgle til huset, og der kan også laves aftale om at lave bål.

Skateramperne og legepladsen er derudover til fri afbenyttelse og bruges flittigt af børn, unge og familier fra hele Randers i weekenden.

sas