Danske Seniorers landsformand overrakte prisen på 20.000 kroner, som skal gå til til en fest eller en oplevelse for beboere og personale.

Randers-plejehjemmet Landsbyen Møllevang, der ligger på Garnisonsvej i det nordlige Randers, er blevet kåret til Danmarks bedste plejehjem 2022 af Danske Seniorer.

Landsorganisationen Danske Seniorer tog initiativ til at finde de gode plejehjem som en reaktion på en masse negativ omtale af plejen, og håbet er, at de bedste plejehjem kan inspirere alle landets plejehjem. I alt havde Danske Seniorers medlemmer bragt 35 plejehjem i spil, som gør det særlig godt med sang og musik i ældreplejen. 3.349 medlemmer deltog i afstemningen, og næsten fire ud af ti stemte på Landsbyen Møllevang. Det fremgår af en pressemeddelelse.

»Jeg er både glad og stolt over kåringen på Landsbyen Møllevangs vegne. Ja, på hele vores omsorgsområdes vegne. For jeg ved, at omsorgsmedarbejdere hver dag gør en stor indsats og har hjertet med i at gøre en forskel for vores ældste og svageste borgere,« sagde borgmester Torben Hansen (S) ifølge pressemeddelelsen, da plejehjemmet i fredags fik overrakt prisen af Danske Seniorers landsformand Per K. Larsen.

Med den flotte titel følger 20.000 kroner, som skal bruges til en fest eller en oplevelse for beboere og personale.

Frihed til at leve

Det blev ved overrækkelsen af prisen for Danmarks bedste plejehjem 2022 netop fremhævet, at på Landsbyen Møllevang får alle mulighed for at fortsætte de aktiviteter, som gør dem glade.

Plejehjemmet er omkranset af en hæk, men dørene ud til resten af verden er altid åbne. I samarbejde med beboernes pårørende er nogle beboere nemlig udstyret med en gps-tracker, som giver alle ro i maven, når beboeren forlader matriklen.

»Vi kender vores beboeres rutiner, og hvis nogle gerne vil gå, så skal de have mulighed for at gå en tur, men vi også passer på dem,« fortæller Trine Børgesen, der er centerleder på Landsbyen Møllevang i pressemeddelelsen og fortsætter:

»Det handler om at have frihed til at leve, så godt man kan, så længe man kan.«

Landsbyen Møllevang har i flere år haft musikterapeuter ansat til glæde for beboere og medarbejdere. Pressefoto

Landsbyen Møllevang har haft musikterapeuter ansat i en håndfuld år. Udover at spille til fællesarrangementer bidrager de også til at bygge bro mellem medarbejdere og beboere.

»Det handler ofte om, at man ikke sprogligt kan forklare en demensramt, at man er her for at hjælpe med påklædning, tandbørstning eller et bad. Så kan medarbejderen synge sig til en stemning af leg og tryghed. Det sungne ord når ganske enkelt længere ind end det talte. Og har man først skabt følelsen af, at her er et menneske, der vil mig det godt, glider hverdagen meget lettere,« siger centerlederen.

Trygt, værdigt, respektfuldt

Formanden for Omsorgsudvalget i Randers Kommune, Ellen Petersen (S), er også stolt på Landsbyens Møllevangs vegne.

»I vores omsorgs- og værdighedspolitik lægger vi netop vægt på, at den enkelte borger skal opleve livskvalitet. Vi lægger vægt på, at borgernes møde med omsorgsområdet skal opleves som trygt, værdigt og respektfuldt. Her er indholdet i hverdagen særdeles vigtigt, og det skal være meningsfyldt for den enkelte borger. Kåringen af Landsbyen Møllevang som Danmarks bedste plejehjem er netop en anerkendelse af alles store arbejde for at nå vores mål,« siger hun.

I år har fokus for kåringen af Danmarks bedste plejehjem været plejehjemmenes brug af musik i hverdagen.

»Vores aktion ’Danmarks bedste plejehjem’ viser, at det er muligt – endda med få midler – at skabe hjemlige og gode rammer for beboerne, og at man ved at bruge musikken som kommunikationsmiddel glæder både sine beboere, medarbejdere og sig selv,« siger Danske Seniorers landsformand, Per K. Larsen, og tilføjer:

»Man kan ikke være sur, når man synger.«

ceb