I år er det 100 år siden, at Kirstine Marie Jensen, bedre kendt som kogebogsforfatteren Frøken Jensen, døde og det markerer Randers Teater med en forestilling om hendes liv.

Fra den 29. august 2024 stiller Randers Teater skarpt på Frøken Jensens liv og virke med premieren på forestillingen Frøken Jensens Kogebog. I hovedrollen som Frøken Jensen er Bodil Jørgensen, der skal spille den forældreløse pige fra Randers, der ender med at blive en af Danmarks mest succesfulde kogebogsforfatter. Det skriver Randers Teater i en pressemeddelelse.

Krydret med musik er Frøken Jensens Kogebog fortællingen om en kvinde, der er forud for sin tid. En kvinde, der på vej op ad den sociale rangstige ændrer på de magtstrukturerer, hun er født ind i.

Det er Bodil Jørgensen, der indtager scenen som Frøken Jensen, som med flair for forretning opfinder og forbedrer opskrifter, så de er moderne og økonomisk træfsikre i en tid, der stadig er mærket efter enevælden, alt imens hun agerer bonusmor inden begrebet overhovedet eksisterede.

Om rollen fortæller Bodil Jørgensen:

»Min mormor var ikke særlig god til at lave mad, så hjemme hos hende var Frøken Jensens Kogebog et meget vigtigt opslagsværk, men jeg har aldrig tænkt over, hvem der egentlig stod bag den her kogebog, som findes i så mange køkkener, indtil nu. Frøken Jensen mistede sine forældre, da hun var barn, hun fik aldrig selv børn, men blev en fantastisk bonusmor for en lille flok moderløse, og hun vendte sin egen livssituation. Jeg blev fanget af hendes styrke og hendes mod på livet, og det her komplekse og interessante menneske, der står bag et folkeeje af en kogebog, hendes liv og virke kunne jeg mærke, at jeg gerne ville fortælle på scenen.«

Med fem skuespillere og to musikere på scenen fortæller musikforestillingen Frøken Jensens Kogebog historien om, hvordan en forældreløs pige fra Randers arbejder sig op og bliver en populær madskribent og ambitiøs forretningskvinde.

Frøken Jensens Kogebog udkom første gang i 1901 og er Danmarks bedst sælgende kogebog, der er trykt i mere end en million eksemplarer.